Навални изчезна от затвора

Снимка: EPA/БГНЕС

Шести ден близките на 47-годишния опозиционер са без вести от него

Руският опозиционер Алексей Навални вече не е в наказателната колония във Владимирска област, където излежава допълнителни 19 години към присъдата му от 11 години и половина затвор, които той изтърпяваше. Управата на колонията е уведомила за това адвокатите на критика на Кремъл. Властите не уточняват къде точно е преместен Навални. Вчера от екипа му съобщиха, че не са имали контакт с правозащитника от няколко дни, съобщава БНТ.

Защитниците на Навални са посетили още един затвор, източно от Москва, но са научили, че Навални не е и там. Той не се явил и на видеовързка пред съда - нещо, което властите са обяснили с прекъсване на тока." Те се подиграват с нас", заяви, Кира Ярмиш, говорителка на Навални.

Алексей Навални трябва да бъде преместен от района на Владимир в нов затвор със "специален режим" заради новата му присъда от 19 години за екстремизъм. Тя беше произнесена през август. Франс прес коментира, че трансферите от една наказателна колония към друга могат да отнемат седмици път с влак, а през това време близките на задържания да не знаят какво става с него. Затворите със специален режим са с най-тежките условия в наказателната система на Русия и много от тях се намират в изолирани райони.

Алексей Навални беше арестуван през януари 2021 година, след като се завърна от лечение в Германия заради предполагаем опит за отравяне в Сибир, което западни лаборатории считат, че е с нервнопаралитично вещество от типа Новичок. Кремъл отрича да има връзка с отравянето.

Харизматичният активист против корупцията често беше поставян в изолатор. В началото на декември 2023 година руските власти го обвиниха във "вандализъм". Това обвинение може да добави още три години към присъдата на Навални. Като цяло, обвиненията срещу него са много - варират от измама и неуважение към съда до набор от "екстремистки" дейности. Според Навални, всички те са скалъпени, за да заглушат атаките му срещу Путин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK