Световните медии за вота в България: Българите търсят предсказуемост

Снимка: Infomreja.bg

Проучванията преди вота показват, че до осем партии могат да преминат прага от 4%

"Българите гласуваха в неделя на парламентарни избори - четвъртите за 18 месеца, пише Associated Press в първата си реакция на проведените в неделя предсрочни парламентарни избори в България.

АП припомня, че изборите в България се провеждат от бушуваща война в Украйна, политическа нестабилност и икономически трудности в най-бедната членка на Европейския съюз.

"Проучванията преди вота показват, че до осем партии могат да преминат прага от 4%, за да влязат в фрагментиран парламент, където популистките и проруските групи биха могли да увеличат представителството си", отбелязва агенцията, като отдава ниската избирателна активност на "апатията на гласоподавателите и разочарованието от политиците, които не могат да създадат жизнеспособна правителствена коалиция".

Партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов изглежда, че печели изборите в България, четвъртите в страната за по-малко от две години, тъй като много избиратели търсят предсказуемост от бившия лидер на фона на високата инфлация и енергийните разходи, коментира Ройтерс.

"Ако резултатът се потвърди, това ще бъде предвестник на тежки коалиционни преговори, които могат да завършат с висящ парламент или дори нов вот", твърди агенцията.

"Всеки от тези варианти би удължил политическата нестабилност и би повишил перспективата София да пропусне целевата си дата за влизане в еврозоната през 2024 г.

Първите екзит-полове след проведените в неделя предсрочни парламентарни избори в България показват победа на ГЕРБ, пише San Francisco Chronicle.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK