Йорданова за тежката катастрофа в София: Поредица от откази за прилагане на закона

Снимка: ЕЦТП

Тя коментира и тежката катастрофа в София от шофьор рецидивист

Нека да припомним, че едно от основните основания за предсрочно освобождаване на главния прокурор са незаконосъобразни методически указания във връзка с транспортните престъпления. Там има объркване на понятия и съответно при тяхното спазване има съдебни решения, в които се вижда незаконосъобразния подход. Нещо повече - г-н Гешев сам е отменил тези методически указания. Именно затова аз считам, че главният прокурор, който заема тази позиция в момента, трябва да освободи - не може с тези незаконосъобразни методически указания ти да указваш как да работят прокурорите и ти да очакваш законосъобразни действия. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова преди заседанието на ВСС.

По думите ѝ механизмът за разследване на главния прокурор, законопроект на Министерството на правосъдието, е във финалната си фаза. "На път за тук проверих докъде върви правно-техническото оформяне на текстовете. По няколко въпроса работната група не стигна до решение. В части на законопроекта ще започнат публични консултации. Имайте търпение - до края на седмицата ще видите текстове", обеща правосъдният министър.

Тя коментира и тежката катастрофа в София от шофьор рецидивист, което причини смъртта на две млади жени. "Не строгостта на наказанието, а своевременното разследване и налагането на наказание всъщност имат своите последици. В този трагичен инцидент виждаме поредица от откази и неспособност за прилагане на закона от поредица от институции. Ще разгледаме предложенията, част от тях противоречат на Европейската конвенция по правата на човека - именно от гледна точка на МПС, там трябва да се търси друго решение. Главният прокурор е време да заеме позиция. До преди няколко седмици той каза, че това, което е предложил към НС, е експертно мнение - сега се оказва, че като НС не ги е разгледала не си е свършила работата. Нека да си изясни своята теза", обърна се задочно Йорданова към главният прокурор Иван Гешев.

На въпрос дали запазва поста си в случай че се сформира кабинет "Василев", Йорданова коментира, че разговори за персоналния състав на новия кабинет не е обсъждан с нея.

Решението за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев трябва да бъде взето с минимум 17 гласа „за“ от Пленума на Висшия съдебен съвет, предава Дарик.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK