Протест срещу задължителната ваксинация във Виена

Снимка: БТА

Движението в центъра на австрийската столица е парализирано

Масови протести срещу решението на австрийските власти за задължителна ваксинация срещу коронавирус, което трябва да влезе в сила от февруари 2022 г., започнаха в събота във Виена. Демонстрации в австрийската столица се провеждат за втори пореден уикенд, предаде кореспондентът на ТАСС. Хиляди хора се събраха на централния площад Хелденплац към обяд.

Опозиционната Австрийска партия на свободата призова за мирни протести. Според прогнозите на организаторите в демонстрациите отново ще участват десетки хиляди хора. Планирани са над 20 акции в града.Според изявление на полицията 1400 полицаи от различни региони на Австрия осигуряват охрана на митингите. Движението в центъра на Виена е парализирано заради блокирани пътища за преминаване на протестиращи.

В Австрия, поради четвъртата вълна на пандемията, беше въведен общонационален локдаун за всички жители и ограничения за напускане на дома от 22 ноември до 12 декември. Блокирането и планът за въвеждане на задължителни ваксинации от февруари 2022 г. се оказаха непопулярни в австрийското общество и доведоха до безпрецедентни масови протести. Първата голяма демонстрация във Виена срещу задължителните ваксинации и мерките на австрийското правителство за борба с коронавирусната инфекция се състоя на 20 ноември и събра по данни на полицията около 40 хиляди души. Тогава организаторите заявиха за почти 100 хиляди участници.

По същото време в други австрийски градове се проведоха масови протести. На 4 декември във Виена се проведе втората голяма протестна акция с участието на повече от 40 хиляди души. Сред протестиращите имаше много ваксинирани граждани. Те се застъпиха свободата на избор по въпроса за ваксинацията срещу коронавирус, припомня ТАСС. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK