Последният звънец удари, 44-ото Народно събрание остава в историята

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

194 от общо 240 депутати отидоха на работа в последния работен ден

194 от общо 240 депутати отидоха на работа в последния работен ден на 44-ото Народно събрание. По предложение на лидера на „Воля“ Веселин Марешки те станаха на крака и ръкопляскаха на лекарите, медицинските сестри и персонала в болниците, които са на първа линия по време на пандемията.

В края на последното заседание, преди председателят Цвета Караянчева да удари последния звънец, в залата прозвучаха химните на България и на ЕС.

Този парламент ще се запомни с това, че започна мандата си в една сграда, а го приключи в друга. След дълъг и скъп ремонт бившият Партиен дом стана мястото, където се провеждат заседанията на НС.

44-ото Народно събрание е първото, което успя да изкара пълния си мандат, нещо което не се е случвало от 2009 г.

То е провело за изминалите четири години общо 487 заседания, на които са били приети 497 закона и са внесени 829 законопроекта.

Председателят на НС Цвета Караянчева призна, че всеки депутат ще отнесе различни спомени за изминалите 4 години.

„Скоро местата си ще заемат новите депутати, някои ще са ветерани, други за първи път ще седнат на депутатските банки. На бъдещите депутати ветерани да пожелаем да носят поуката от изминалите грешки, а на тези, които за първи път ще влязат тук, да пожелаем да не забравят обещанията си“, каза тя.

В декларациите си преди да удари последния звънец от ГЕРБ акцентираха върху нуждата от консенсус, БСП заложи на критики срещу мнозинството, от Обединени патриоти посочиха кои предизборни обещания са успели да изпълнят.

Шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова призна в последния работен ден на депутатите, че мандатът на 44-ото Народно събрание не беше лек.

Според нея това Народно събрание не винаги беше на нивото, което е нужно, защото политиците трябва да уважават и да разбират аргументите на своите опоненти и да представляват и хората, които не са гласували за тях.

„Често забравяхме, че обиждайки политическите си опоненти, обиждаме и онези, които са гласували за тях. Въпреки това не бива да пропускаме и моментите, в които бяхме единни. Успяхме да проведем успешно европредседателство, което отвори дебата за членството на страните от Балканите. Бяхме единни и когато въведохме извънредното положение, като по този начин предпазихме здравната система от колапс“, отбеляза Дариткова.

„Надявам се че в следващия парламент ще има повече полета за консенсус и това ще зависи от усилията на всеки народен представител. ГЕРБ ще положи усилия за възстановяваме на нормалния диалог между партиите и различните институции. Готови сме да подадем ръка за единство дори да платим политическата цена за това“, обобщи тя.

Според червената шефка Корнелия Нинова БСП се е справила добре като опозиция и алтернатива в последните четири години.

„Нашата работа като опозиция я свършихме добре, но обликът на всяко Народно събрание се дава от мнозинството, а то отхвърляше грубо нашите предложения. Управляващите наложиха арогантно и на моменти минаващо всякакви граници поведение. Те превърнаха НС в една от най-малко уважаваните институции в страната“, радкритикува соцлидерката.

Според нея мнозинството е променяло законите често и в разрез с всяка правна мисъл, за да се постави в услуга на премиера.

„Това мнозинство ще се запомни като едно от най-лобиските, корупцията се залагаше в законите и така стана ненаказуем“, скочи Нинова.

Според съпредседателя на Обединен патриоти мандатът на 44-ото Народно събрание е преминал с перманентна криза и политическо противопоставяне, с постоянен опит да се събори парламента, с война между институциите скандали и бойкот на НС.

Въпреки това той обясни, че патриотите са останали във властта, за да изпълнят предизборните си обещания. Като част от тях той посочи вдигането на минималната пенсия на 300 лева, увеличението на заплатите на лекари и учители, поставянето в дневния ред на въпроса за маргинализираните етноси, което по думите му е въпрос от националната сигурност, спирането на Истанбулската конвенция и недопускането на ДПС във властта.

„Статуквото за скандала и омразата формираха у българите усещането за свободно падане. Тези хора са готови да се срещнат с поредния български месия, който обаче ще разпнат бързо, защото добрите неща в управлението се случват бавно и затова е важна приемствеността“, каза Веселинов. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK