Шахматните царици Антоанета Стефанова и Виктория Радева за европейското в Родос

Снимка: БГНЕС

То започва на 18 април

На 18 април на гръцкия остров Родос се открива 24-ото европейското първенство по класически шахмат за жени. България ще има шест представителки - Антоанета Стефанова, Виктория Радева, Гергана Пейчева, Надя Тончева, Белослава Кръстева и Петя Караиванова. Толкова наши шахматистки не са участвали на шампионат на Стария континент от 2014 година, когато турнирът беше в Пловдив и имахме 15 шахматистки, припомни спортният журналист от сайта на БНР Любомир Тодоров пред Валерия Николова в предаването "Хоризонт до обед".Четири от участничките ни сега (без Тончева и Караиванова) са европейски шампионки с отбора на България през 2023 година. Нургюл Салимова пропуска шампионата в Гърция, защото в момента участва на Турнира на претендентките в Торонто.Тодоров разказа и че новата европейска шампионка ще получи 10 хиляди евро от наградния фонд в Родос, а суми ще вземат първите 20 в крайното класиране след десетия кръг на турнира. Ще участват общо 183 шахматистки. Той обясни и защо всъщност няма финансиране от държавата за европейското и казуса с двете федерации. БФШ 2022 е лицензирана от ММС, но не е призната от ФИДЕ, докато БСФШ е призната от ФИДЕ, но за България е просто един юридически субект и няма как да получи пари. 

Десетата световна шампионка по класически шахмат и носителка на златен медал от европейско първенство Антоанета Стефанова разказа кога е започнала подготовка за състезанието в Гърция.
"Подоготовката започна през февруари, вече по-целенасочено, когато БСФШ, на която аз съм почетен председател, организира един прекрасен лагер сбор с националния треньор и националните състезателки, което в другите спортове е нещо нормално, но в нашия не се беше случвало много отдавна. Нашата подготовка никога не свършва, винаги има много неща да бъдат изчистени преди състезанието", коментира Стефанова.
Тя има рожден ден в деня на първия кръг на турнира - 19 април, но каза, че няма как да празнува, ще го отбележи скромно, а като се прибере после при семейството си, ще има истинско празненство. Антоанета коментира още представянето на Салимова в Торонто, за талантливото поколение в родния шахмат, посещението си в Брюксел и дали се развива политическата ѝ кариера.
Втората по рейтинг българска шахматистка в Родос Виктория Радева също обясни, че отдавна е започнала да се готви за турнира. Тя си спомни за дебюта си в европейски първенства, който е бил през 2014 година в родния ѝ град Пловдив.
"Това беше първото ми европейско за жени. Тогава бях доста мъничка, бих казала и неопитна. Но всяко едно силно състзание дава опит за бъдещето. Да се срешнеш с елита на шахмата, на първо място е доста мотивиращо. Помня, че имах някои красиви партии и победи дори срещу по-силни от мен съпернички", разказа Радева. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//