Германия напълни предсрочно газовите си хранилища

Снимка: БГНЕС

Горивото се нагнетява в хранилищата по-бързо от очакваното

Съоръженията за съхранение на газ в Германия вече са пълни на 75,43% и горивото се нагнетява в хранилищата по-бързо от очакваното. Това сочат данни на експлоатационните компании.

Според регламента на ЕС за съхранение на газ, приет през май, страната трябваше да напълни хранилищата си на 75% до 1 септември.

Според Асоциацията на германските оператори на системи за съхранение на газ и водород INES напълването на хранилищата въпреки намалените доставки от Русия по "Северен поток" е било възможно заради намаляване на потреблението на синьо гориво през лятото и увеличаване на вноса му от Северозападна Европа .

Регламентът на ЕС предвижда складовете в Германия да бъдат пълни най-малко на 85% до 1 октомври и на 95% до 1 ноември. Въпреки това, ако сегашното темпо продължи, тези цели ще бъдат постигнати по-бързо.

Русия намали доставките на газ през газопровода "Северен поток" до 20%, като неофициално това се тълкува като изнудване на властите в Германия да спрат помощта си за Украйна. На този фон индустрията и домакинствата на Германия започнаха да намаляват обема на потреблението на газ.

От 1 август влезе в сила решението на ЕС страните-членки да преминат към режим на пестене на газ, за ​​да се подготвят за евентуални прекъсвания на доставките му от Руската федерация./БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK