Ерменков: Няма как сега да говорим за вдигане на ветото на Северна Македония

Снимка: БСП

Основната ни цел като участници в управлението е хората да живеят по-добре

"Нееднократно сме заявявали, че ветото за Република Северна Македония не е въпрос към България, а към тях самите как си изпълняват задълженията по договора за добросъседство. За момента ние от БСП не виждаме напредък в това отношение, за да вдигнем ветото. Македония може да влезе в ЕС единствено и само, когато изпълни задълженията си по двустранния договор."  Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков в ефира на Euro News.

"За съжаление и ние си имаме нашите грешки, за да стигнем до това положение, защото през 2019-та година, когато българския парламент без участието на БСП ратифицира безусловно приемането на Македония в НАТО, аз тогава заявих, че сега е момента да поставим няколко теми на масата, като например, че ратификацията ще бъде последния компромис от наша страна, в името на това да вървим заедно", каза още Ерменков и допълни, че след като тогава социалистите не са били чути от бившите управляващи, то резултата днес е такъв, че Македония е решила да не променя това си поведение и по отношение приемането им в ЕС.

По думите му нищо в отношението на Македония към българите там не се е променило и българите там все още се смятат за малцинство, а не за пълноправни граждани, каквито са. "И докато това не се промени никакви гаранции не могат да ни дадат, че тези проблеми ще бъдат решени, а дори и тогава не съм убеден, че тази гаранция ще ни бъде достатъчна, за да вдигнем ветото", добави още членът на Изпълнителното бюро на БСП.

"Въпрос на президентската институция е това дали ще се свика КСНС и не искам да влизам в правомощията на Радев, но при условие, че има брожения в обществото, то един от начините темата с Македония да бъде доведена до разумни граници е президента да свика КСНС, за да може да се чуе още веднъж нашата позиция, а не да се получава илюзията за разнобой", категоричен бе Ерменков относно необходимостта от свикване на КСНС още веднъж подчерта, че ако ветото за присъединяването на Македония бъде вдигнато просто така, то социалистите ще напуснат коалицията и поясни, че ситуацията с тях е една от червените линии на левицата още от самото им влизане в управленската коалиция.

"Темата управленска програма е гореща тема и тя трябва да бъде решена, защото в противен случай се създава впечатление, че се движим в една лоша посока на вземане на решения без дългосрочен хоризонт. Тази програма е задължителна и затова ние от БСП настояваме такава да има", поясни той относно разногласията в коалицията "за" и "против" приемането на управленска програма.

Ерменков се обяви за възобновяване на преговорите с "Газпром", защото по думите му диверсификация не означава просто да заменим газта на "Газпром" с втечнен газ от друго място, за и реалностите са такива, че няма как дълго време да останем енергийно независими от Русия и допълни, че газта ни е била спряна, защото сме отказали да плащаме по новите условия, които от Русия са определили, докато в същото време повечето държави са ги спазили и сега си получавата газта.

"Русия нарича всички страни от ЕС неприятелски държави, но когато говорим за икономика и за това да защитим интересите на българите означава, че трябва да търсим решенията, които са изгодни за нашите съграждани, а цените на договорените 2 танкера втечнен газ при всички положения няма да са по-ниски от това, което сме получавали до момента. Също така това представлява 2% от годишното ни потребление и е важно да отбележим, че до края на годината няма заявени други количества", добави още социалистът относно ситуацията с доставки на синьо гориво.

В заключение Таско Ерменков каза, че за социалистите участието във властта не е самоцелно. "Основното за нас е развитието на икономиката, за да могат хората да живеят по-добре и ако видим, че този интерес се нарушава повече нямаме работа в коалицията", довърши той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n