Ще осъмнем ли с управление на "Възраждане", "Български възход" и БСП?

Снимка: БГНЕС

Въпросът за предсрочните парламентарни избори е все по-актуален

"Възраждане" - най-малката формация в сегашния парламент и единствената, която откровено поставя под съмнение ползите от членството в НАТО и ЕС, доскоро имаше славата на политически маргинална. Подкрепата за правителството обаче намалява, в коалицията често има мъртво вълнение, а въпросът за предсрочните парламентарни избори е все по-актуален.

Какво показват проучванията

Социологическите изследвания показват растяща подкрепа за „Възраждане”, която вече се бори за 3-то място с ДПС и изпреварва БСП („Галъп”). „Български възход” на Стефан Янев би влязла в парламента, ако изборите бяха днес; тя би получила 7,6%, с което би повела пред ДБ и ИТН и би се класирала на 6-то място в изборната надпревара („Тренд”), пише DW.

Самият Янев има по-високо одобрение от премиера Кирил Петков и е втори по популярност след президента Радев („Галъп”). Според друго изследване дори Костадинов е по-харесван от Петков („Маркет линкс”).

„Възраждане” и „Български възход” трупат дивиденти, като внушават, че геополитическите решения и приоритети на кабинета „Петков” са предателство, че са твърде скъпи за „обикновените хора”.

Енергетиката и въпросът с РСМ

„Патриотите” ще продължат да поставят под съмнение и ползите от диверсификацията в енергетиката. Българите са сред най-застрашените от енергийна бедност в ЕС. Във всички сфери, но особено тук, по отношение на последиците от раздялата с руските въглеводороди, управляващите трябва да бъдат много внимателни с обещанията, за да не създават нереалистични очаквания у потребителите.

„Кремълските патриоти” могат да получат „бустерна доза”, ако кабинетът вземе очевидно непопулярното решение да даде зелена светлина за членството на Република Северна Македония в ЕС. Десет към едно (62% срещу 6%) е съотношението между тези, които смятат, че Скопие трябва да изпълни договора за добросъседство с България преди София да свали „ветото”, и другите, които смятат, че подкрепата ни за съседите трябва да е „безусловна” („Галъп”).

За прозападните избиратели отскубването от лапите на Москва в енергетиката си заслужава усилията. Дори да ни излезе по-скъпо в краткосрочен период, това е далновидното и национално отговорно решение – най-малкото, защото няма да зависим от прищявките на Кремъл, които усетихме през 2009, например. Ветото срещу РСМ пък засилва влиянието на Москва и Белград в Скопие. Нима това е изгодно за България?

Тези аргументи обаче могат не само да бъдат заглушени от крясъците на „патриотите”, а и да послужат за заклеймяването на кабинета като „чуждопоклонници”. Това вече се случва, повече или по-малко успешно.

Ето защо подозирам, че за разлика от диверсификацията, по темата за ветото кабинетът ще играе „на сигурно”, т.е. ще послуша мнозинството. Правителството ще удължи живота си. С колко обаче?

Призракът на предсрочните избори ще си остане в стаята

Растящите инфлация и цени, неубедителното лидерство или дори липсата му в определени моменти могат да задълбочат ерозията на доверието към кабинета. Много е вероятно при това положение партиите в него да решат, че им е по-изгодно да разтурят седянката.

Това обаче не означава, че „Възраждане” и „Български възход” ще оберат ползите от тези трусове във властта. ГЕРБ са опънали ловко мрежите за избиратели и към днешна дата са с 6-7% пред „Продължаваме промяната“. Не е изключено да видим санитарен кордон от ГЕРБ, ПП, ДБ и др. срещу „патриотите”.

Кабинет на „кремълските патриоти” засега не се очертава, дори ако потъващата БСП (формално „за” НАТО и ЕС, но със силно присъствие на кремълски четници и путинофили в редиците си), която се свива все повече и повече, се присламчи към лодките на Костадинов и Янев, за да се спаси от бездната.

Позицията на Радев

Силите на Костадинов и Янев още са недостатъчни, за да хванат руля. Костадинов, Янев, а и Нинова се намират в конкурентни взаимоотношения помежду си и могат взаимно да се обезсилят. Смята се, че „Български възход” са „по-умерена версия” на „Възраждане”, т.е. имат собствена ниша. Видяхме обаче, че Костадинов отделя немалко време да атакува директно Янев, обвинявайки го, например, в близост със САЩ. Дали „Възраждане” се опасяват основателно, че „Български възход” ще им отнемат гласове?

Изключително важен е въпросът за отношението, което би имал президентът Радев към евентуалната управленска заявка на „Възраждане”, плюс „техни събратя”, в един следващ парламент. Дали „натовският пилот” няма окончателно да премине на „другия бряг” – този, на който вече стои Костадинов?

Автор: Петър Чолаков

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK