Камелия Нейкова е новият председател на ЦИК

Това обяви президентът Румен Радев

След като лидерът на най-голямата парламентарно представена група абдикира от отговорност, за да избегнем хаоса, някоя от по-малките по численост политически сили трябва да прояви повече смелост и гражданска отговорност. Да не се води от тесни политически сметки, а да поеме отговорност в името на провеждането на честни, достъпни и прозрачни избори.  Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе допълнителни консултации с парламентарно представените политически сили за излъчване на председател на Централната избирателна комисия. Допълнителните консултации се провеждат поради  оттеглянето на единствения предложен кандидат за поста от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

„Най-важното в работата на ЦИК е доверието, но доверието не само на гражданите към ЦИК. Много е важно ръководството на дадена политическа партия да има доверие в своя кандидат и доверие в ръководството на парламентарната група. Вчера това доверие се пропука. Особено в партия ГЕРБ“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава още веднъж призова за отговорно поведение и конструктивен диалог между политическите партии и коалиции. Той припомни, че времето на дебатите по закона и процедурите е останало в парламента, а сега е необходимо излъчването на ръководство на комисията.

В рамките на консултациите от „ГЕРБ-СДС“ коментираха, че не държат да имат представител в ръководството на ЦИК. Въпреки това представителите на коалицията излъчиха Димитър Димитров за заместник-председател.

От „Има такъв народ“ подчертаха, че на проведените на 5 май консултации от “ГЕРБ-СДС” са подписали протокол със структурата на ЦИК. Твърдението им беше подкрепено и от "Изправи се! Мутри вън!". Мая Манолова  заяви, че „ГЕРБ-СДС“ нарушават установените процедури и правила, с цел да бламират създаването на избирателна комисия.

Коалиция „БСП за България“ определи оттеглянето на Красимир Ципов като нелогично и опит за саботиране на предстоящите избори. Иван Иванов заяви, че от партията имат решение да не издигат кандидат за председателския пост.  

Мустафа Карадайъ заяви, че ДПС ще подкрепи всяка кандидатура за председател, но няма да представи своя. Той изрази загриженост за провеждането на изборите и призова новите членове на ЦИК, независимо от коя партия са, да спазват закона.

От "Демократична България" коментираха, че очакват приемлива фигура която да подкрепят. Христо Иванов посочи, че нито един от излъчените от коалицията му кандидати не е юрист и следователно не отговаря на изискванията за председател на комисията. Той призова за диалог и отговорност, за да се създаде необходимата организация за провеждането на честни избори.

След края на обсъждането номинация за председател на ЦИК излъчиха единствено от втората по големина политическа сила в 45-ото Народно Събрание. Най-важното е да се спазват законите, заяви Тошко Йорданов и допълни, че не може демократичният процес да бъде постоянно блокиран от една партия. Кандидатът за председателския пост на „Има такъв народ“ -  Камелия Нейкова, беше подкрепен от останалите парламентарно представени партии.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK