Паисий е увековечен със спектакъл в Банско, единствен по рода си в България!

Снимка: Infomreja.bg

Професионалисти, деца и самодейци са на една сцена

Първият по рода си спектакъл в чест на Паисий Хилендарски радва публиката в Банско.

„Аз – Паисий“ ще бъде представен на голямата сцена в курорта. Той е уникален по рода си, защото в него участват професионални актьори, самодейци, ученици, учители и църковни песнопойци.

Спектакълът е дело на актрисата Силвия Терзиева, която е направила сценария. Хореографията е изработена от Райна Асева. Музиката и осветлението са дело на двамата братя Марин и Костадин Бърдареви.

Още нещо уникално ще представят банскалии пред света – първият химн в чест на Хилендарския монах. Той е по текст на Милена Бърдарева и по музика на нейния съпруг – педагогът и музикант – Марин Бърдарев.

На сцената в голямата залата на читалището в Банско заедно играят актьорът Филип Аврамов и учениците от началните класове на НУ „Паисий Хилендарски“ в Банско с директор Евгения Тренчева.

Аврамов сподели пред камерата на ИНФОМРЕЖА, че човек играе веднъж в живота си подобен спектакъл в ролята на Паисий. Аврамов е впечатлен, че на една сцена с него излизат хора, които имат различни професии, но са обединени от каузата да пресъздадат величието на един образ. Той каза, че банскалиите са пример за много негови колеги.

Силвия Терзиева е връзката между Аврамов и Банско. Тя като създател на сюжета е искала и успяла да пресъздаде биографията на Паисий по данни, събирани от банскалии и с голямото съдействие на Музейния комплекс и Светла Барякова.

Символиката е основната нишка, която показва дълбокия замисъл в спектакъла и неговата уникалност не само за банската сцена.

Действието се развива още от мълвата за раждането на Пенко в Баановия род, през убийството на сестрата на Паисий, замонашването му до написването на Историята и нейното разпространение.

Спектакълът е разделен на две части – минало и бъдеще, които части са „прекъснати“ от изпълнението на химна от учениците в съпровод на живо под ръководството на Марин Бърдарев.

Във втората част метафората е на преден план и финалът е грандиозен и красив, учещ и пълен с емоция.

Главните действащи лица са:

Майката Катерина - Райна Асева;

Бащата Бильо Баанов - Атанас Бойн;

Соня Юнчова и Ева Врачкова са съседки-„клюкарки“;

Малък Вълчо - Кристиян Рахов;

Малка сестра - Анна-Мария;

Малък Паисий- Димитър Пицин;

 Голям Вълчо - Александър Цигорийн;

Лаврентий - Димитър Врачков;

Монаси - Борис Йоков, Георги Пицин и Лазар Варин. Учител - Деян Иванов;

Учителка - Катя Тренчева;

Звънарче - Георги Рупчин.

Възраждането като „повличане“ на малки и големи към книгата, идеята за знанието и будността, всеки човек като Паисий се вижда в едночасовия сюжет.

На генералната репетиция, провела се в пълен актьорски състав, госпожа Тренчева бе емоционална и пъстра на думи, благодарейки на всеки за участието, включително и на отделеността на родителите.

Делото на семейство Бърдареви също не е малко. Тяхната музика и текст за химна ще бъдат изпълнени и на първия учебен ден през септември, което доказва силата на таланта на двамата млади музиканти.

Децата са пък най-красивата част от спектакъла и тяхното старание той да се случи перфектно.

ПОВЕЧЕ за СПЕКТАКЪЛА, КАДРИ от НЕГО и КАКВО КАЗАХА АКТЬОРИТЕ – ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK