ОДМВР – Кюстендил, с мерки преди и по време на абитуриентските тържества

Снимка: Infomreja.bg

Акцент е поставен върху организацията за безопасно движение по пътищата

Служители от районните управления в Кюстендил и Дупница и сектор „Пътна полиция“ предприеха организационни и превантивни мерки за обезпечаване на обществения ред и безопасността на движението по пътищата в региона по време на баловете и тържествата, свързани с отбелязването на 24 май.
Празничните събития на обществени места ще бъдат охранявани от служители на реда, в районите на училищата ще има засилено полицейско присъствие.

Акцент е поставен върху организацията за безопасно движение по пътищата. Униформените ще осъществяват активен контрол с цел недопускане на инциденти и санкциониране на нарушителите. Превантивен контрол ще се извършва и по маршрутите с очаквано интензивно движение на празнуващи и техните близки, включително и след приключване на баловете в нощните часове.

Баловете през месец май винаги са съпътствани от много емоции и вълнуващи преживявания за абитуриентите, техните родители и приятели. С приповдигнато настроение човек е склонен към компромиси. А компромисите, свързани с нарушения на пътя, могат да  доведат до инциденти. Празниците не дават предимство, а спазването на правилата е задължение на всички участници в движението.
Пътните полицаи напомнят на абитуриентите: Баловете не са застраховка срещу попадане в рискова ситуация или в пътнотранспортно произшествие.

- Независимо дали си абитуриент, или возиш абитуриент, ако нарушиш Закона за движението по пътищата ще получиш предвиденото за това наказание.

- Шофирай само ако си правоспособен водач.

- Ако сам ще шофираш, не пий алкохол.

- Шофирането след употреба на наркотици е престъпление.

- Спазвай скоростните режими, не поставяй себе си, приятелите си и останалите познати и непознати в риск.

- Не превозвай повече пътници, отколкото е разрешено за съответното превозно средство, което управляваш.

- Водачът е длъжен да си постави обезопасителния колан/предпазната каска дори да е абитуриент.

- Пътниците в автомобилите трябва да са с поставени обезопасителни колани. Не прави компромис с това, не позволявай на пътуващите с теб да се показват през прозорците и люковете.

- Дори да си в колона от автомобили или мотоциклети, превозващи абитуриенти, не преминавай на забранителен сигнал на светофара, а спри и изчакай. Отнемането на предимство може да доведе до пътен инцидент.

- Не предприемай неправилни маневри, не пресичай платното за движение неправилно. Пази себе си и останалите.

- Ако попаднеш в рискова ситуация - позвъни на телефон 112, обясни случилото се и съдействай на контролните органи.

Ако сте родители на абитуриенти:

- Независимо от суматохата около празника отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и на тези, които го съпровождат.

- Предложете им истински да се забавляват на бала, а вие или друг да поеме ангажимента да шофира. Дори да са правоспособни водачи, за предпочитане е абитуриентите да не шофират, когато са в особено емоционално състояние и лесно може да допуснат грешки.

- Ако все пак за деня на бала или за следващите празнични дни предоставите на своя абитуриент – правоспособен водач, семейния автомобил, поговорете с него за опасностите на пътя. Доброжелателно го предупредете: да не си позволява алкохол, да не кара рисково и да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//