С тържествена програма в Горановци отбелязаха Деня на храбростта

Снимки: Личен архив

На събитието присъства народният представител Бойко Клечков и председателят на социалистите в Кюстендил, Йордан Тодоров

С тържествена програма в кюстендилското село Горановци отбелязаха Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май. На събитието присъства народният представител от БСП Бойко Клечков, а председателят на социалистите в Кюстендил, Йордан Тодоров поднесе с членове и симпатизанти на партията венец и цветя пред паметника на падналите през войните български войни.

"Искам да припомня на обществеността, че будните и свободолюбиви горановчани дават своя принос  във войните за национално освобождение и обединение. В двете Балкански войни и Първата световна война 36 свидни чада на Горановци оставят костите си по бойните полета. А през 1998 г. в центъра на селото е издигнат паметник в чест на загиналите герои, включително и на тези от последвалата Втора световна война.

Днес отбелязваме този велик ден на Българската армия и българската храброст и се гордеем, че няма пленено българско знаме като трофей от наши врагове на бойното поле. Този исторически факт сам по себе си говори за доблестта и храбростта на българския воин и офицер, оценен и от чужденците през войните, в които нашите герои са се сражавали.

И днес може да прочетем в  архивите любопитно интервю с генерал Шукри паша, командващ османските войски в Одрин през 1913 г., в което той говори за българската армия с голямо уважение, както и лекарите от френския червен кръст, които през същата година пишат във вестник "Temps" за моралното достойнство на българския воин. На именниците пък на Гергьовден и на всички българи искам да пожелая здраве и мир", каза пред медиите народният представител от БСП Бойко Клечков.

Председателят на социалистите в Кюстендил Йордан Тодоров официално връчи пред паметника на падналите през войните български войни членска партийна карта на новия член на БСП Миролюб Кьосев, който заяви пред присъстващите, че се чувства прекрасно в този празничен ден, тъй като има зад гърба си 11 години служба в Българската армия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK