Кои са най-ефикасните противогъбични лекарства?

Снимка: vitania.bg

Какви видове гъбични инфекции съществуват?

Гъбичните инфекции са широко разпространени, упорити, с чести рецидиви при неправилно и/или рано прекратено лечение. Те са досадни и неприятни, а при занемаряване на състоянието и вътрешно заразяване могат да са опасни. Микозите се лекуват със специално разработени противогъбични лекарства, наричани още антимикотици

Какви видове гъбични инфекции съществуват? 

Гъбичните инфекции се предизвикват най-вече от типа дрожди, наречен Candida. Съществуват повече от сто вида Candida, но хората най-често се заразяват с Candida albicans. Дрождите естествено обитават тялото ни. При нарушен имунитет и/или отслабване на полезните бактерии те бързо се размножават и причиняват инфекции, на които противодействат противогъбичните лекарства. 

Локални инфекции 

Инфектира се кожата в топлите и влажни зони - подмишниците, слабините, под гърдите; кожните гънки, между пръстите. Наблюдават се червен обрив или петна, покрити с люспици, оток и сърбеж. Прилагат се локални антимикотици. 

Инфектирани нокти 

По-често се случва на краката, но страдат и ноктите на ръцете. Те променят цвета си - стават бели, жълти или кафяви. Загрубяват и трудно се режат. Чупливи са или се ронят. Болезнени са, сърбят, изпитвате дискомфорт. Противогъбичните лекарства са под формата на лакове, кремове, течности за намазване. 

Млечница 

Проявява се като жълтеникаво-бели петна в устата и гърлото. Възможно е да се разпространят и към хранопровода. При докосване са болезнени и могат да прокървят. Храненето и преглъщането са затруднени. Млечницата е характерна за бебета и малки деца, по-възрастни и имунокомпрометирани пациенти. Изборът на антимикотици зависи от възрастта и състоянието на болния. 

Генитална кандидоза 

Около половината от жените поне веднъж преживяват вагинална гъбична инфекция. Тя предизвиква сърбеж, парене, гъсто белезникаво течение. При чести рецидиви се налага изследване и лечение под лекарски контрол. Освен типичните противогъбични лекарства добри резултати дава локалното приложение на борна киселина. 

Гъбичните инфекции при мъжете са по-редки и почти винаги са пренесени от жената в двойката. Възпалява се и се зачервява главата на пениса, покрива се с бели петна, отделя се бял секрет. Усещате парене и сърбеж. Нужни са ви локални антимикотици. 

Инфекции на пикочните пътища 

Характерни са при употребата на катетър. Отличават се с чести позиви за уриниране, парене, болка ниско в корема, тъмна мътна урина. Лекуват се с антимикотици, приемани вътрешно. 

Кандидоза в тънките черва 

Симптомите са гадене, влошено храносмилане, диария, газове, подуване на корема. Необходим е 2-3 седмичен прием на противогъбични лекарства. 

Инвазивна кандидоза 

Гъбичките се разпространяват във вътрешните органи и кръвта. Състоянието е опасно и може да завърши със смърт, особено когато щамът се окаже резистентен към антимикотиците. Такъв е Candida auris, който - за радост - все още се среща рядко. 

Когато гъбичните инфекции са чести, се говори за хронична кандидоза. 

Как да се справим с тях? 

Лечението на кандидозата и предотвратяването на повторението ѝ е многофакторен процес. Освен подходящите противогъбични лекарства важно е: 

  • да поддържате отлична лична хигиена с чисти и сухи критични зони ; 

  • бельото и чорапите да са от естествени влакна, а обувките - проветриви; 

  • двукратното измиване на зъбите дневно, честа смяна на четката, добра поддръжка на протезите; 

  • приемане на антибиотици само в краен случай по лекарско предписание; 

  • приемане при нужда на пробиотици успоредно с добре подбрани антимикотици. 

Рискови фактори са диабетът, слабата имунна система, прекомерната консумация на захар и т. н. 

Кои противогъбични лекарства да изберем? 

Някои противогъбични лекарства (антимикотици) се продават свободно, без рецепта и можете да ги поръчате в интернет. Те са под формата на лакове, кремове, течности, супозитории против локални кандидози и таблетки, капсули и разтвори за перорален прием. Консултирайте се за избора си с лекуващия лекар или с фармацевтите в онлайн аптеката. 

Най-използваните антимикотици са с активно вещество клотримазол, миконазол, нистатин, тербинафин и итраконазол, флуконазол, амфотерицин за интравенозно приложение и др. Някои от тях се отпускат само с рецепта. 

Поръчката на противогъбични лекарства от онлайн аптека ще ви осигури индивидуална консултация, ефикасни и качествени антимикотици с доставка до дома ви на изгодни цени. 


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK