Радев: Политическите партии отдавна излязоха извън Конституцията

Снимка: Infomreja.bg

Държавният глава отново призова политическите сили да поемат отговорност

Политическите партии, а не президентската институция, отдавна излязоха извън нормите на българската Конституция със системния си отказ да поемат отговорност и да съставят правителство. Това заяви държавният глава Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за правомощията му в парламентарна република. Той подчерта, че основният закон ясно посочва, че президентът е длъжен да назначи служебно правителство, когато партиите не искат или не могат, или ги е страх от това. „В момента имаме комбинация от всички тези случаи“, допълни Румен Радев.

Държавният глава отново призова политическите сили да поемат отговорност и да съставят редовно правителство. „Служебното правителство показва, че страната може да се управлява ефективно дори по време на най-тежка криза“, зави Румен Радев и допълни, че след като служебният кабинет е решил редица важни проблеми, за следващо правителство ще е по-лесно. Бившият премиер явно е забравил българската Конституция, но ние не сме забравили, че по време на неговото властване България беше разпродадена на безценица, заяви Румен Радев в отговор на коментара на Иван Костов за „узурпиране на властта“. Президентът допълни, че българската позиция е ясна и еднозначна и страната ни няма да изпраща оръжия или боеприпаси за Украйна.

В отговор на въпрос за възможността за т.нар. триъгълни сделки, в които България да участва, президентът посочи, че времето за такива споразумения е било през април и март м.г. при последното редовно правителство, представители на което в момента най-много оплакват липсата на „триъгълни сделки“. В момента има възможност за размяна на въоръжение с някакво облекчение, но не и безплатно, но такива сделки не могат да решат въпроса с охраната на българското въздушно пространство. В случая на Словакия – те предоставят своите изтребители МиГ-29, получават бойни хеликоптери, което не е средство за противовъздушна отбрана и трябва да доплатят стотици милиони.

Президентът призова партиите в следващият парламент да започнат да правят всичко възможно българските летци да имат съвременни изтребители, а не страната ни да ги чака неясно колко дълго, за да се спази Законът за отбраната и въоръжените сили, според който Българската армия охранява нашето въздушно пространство самостоятелно или съвместно с нашите съюзници, но не и без нашите Военновъздушни сили. В отговор на въпрос за възможността за придобиване на „заместващи платформи“ за бойната ни авиация, Румен Радев посочи, че въпросът е много сложен и въпреки усилията на най-високо политическо ниво, както и от страна на служебното правителство, България е получила две оферти. „Цената никак няма да се хареса на нашите народни представители“, заяви държавният глава.

В отговор на въпрос за недоволството на зърнопроизводителите заради вноса на зърно от Украйна, държавният глава посочи, че е поставил проблема пред европейските лидери на заседание на Европейския съвет, пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и пред председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел. „Заедно с лидерите на Полша, Унгария, Чехия, Румъния ние настояваме за спешно регулиране на този въпрос и адекватна подкрепа за нашите селскостопански производители, така че тя да отговаря на щетите, които те претърпяват“, заяви президентът. Той отговори на журналистически въпроси, след като участва в отбелязването на 70-годишнината на Химикотехнологичния и металургичен университет и 20-годишнината на Националния научно-изследователски център „Българско водородно общество“ в София.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK