Искаше ми се някой друг да предложи Вежди Рашидов за председател на НС, а не Корнелия Нинова, говорейки от името на мнозинството ДПС, ГЕРБ и "Български възход". Избор на председател трябваше да има, "тази формация" няма да излъчи правителство, но има допирни точки като връщане на хартиена бюлетина. Това коментира Крум Зарков от БСП, служебен министър на правосъдието, пред бТВ в предаването "Защо г-н министър?".

Той заговори за "мнозинство за хартиената бюлетина". Бях от защитниците на машинното гласуване, защо БСП отстъпва от тази позиция, не разбирах преди, не разбирам и сега, каза той.

Крум Зарков е категоричен, че не е излизал от БСП и остава социалист, който няма да остане отстрани.

Зарков поиска воля от депутатите за Плана за устойчивост, приемане на бюджет, законопроекти. 700 млн.евро е вторият транш в Плана и 21 закона, посочи той. 10 законопроекта са одобрени в Министерство на правосъдието, в които се съдържат важни реформи за подобряване на живота за българите, поясни министърът.

"Ако през ноември се започне гласуването на законите в добър ритъм, около Коледа много от тях трябва да бъдат приети", коментира Крум Зарков. По повод законите, променящи съдебната реформа, той е категоричен, че в тях участват и магистрати.

"Трябва да е ясна посоката - много по-висока ефективност на прокуратурата. В законопроекта е създаден механизъм съдия от ВКС да разследва главния прокурор, включва се обжалване на досъдебния контрол", поясни Зарков. По отношение на промените в Антикорупционния закон той е създал допълнителни гаранции независимостта на органа да не попада между понятията "чадър" и "бухалка", да има втори поглед, да не се избира ръководството само от НС, а и от ВКС и ВАС.