След 8 часа заседание: Първите коментари на депутатите за неуспеха на НС

Снимка: Dnes.bg

Хората вкупом ще ни накажат за това поведение, заяви Томислав Дончев

Утре в 10 часа се събираме и продължаваме оттам, докъдето стигнахме. Това заяви Никола Минчев от "Продължаваме промяната", след четири неуспешни гласувания да бъде избран като председател на 48-ото Народно събрание.

Боксуването на едно място след часове дебати и задълбаване в политическите анализи и оценки, и чертаене все по-дебели червени линии, председателстващият първото наседание на НС Вежди Рашидов го прекрати и свика депутатите в четвъртък да продължат.

"Това не може да продължава", каза от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова бе категорична, че трябва да продължат да разговарят. “Какъв ще е резултатът, ще видим, но във всички случаи трябва да се съберем да говорим”, добави тя

"Аз се боя, че хората вкупом ще ни накажат за това поведение. Тънките партийни сметки на никоя партия няма да излязат. А ако партиите се откажат непотребни - тогава имаме проблем", това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ по повод откриването на Народното събрание днес.

Според Дончев трябва да има диалог между партиите, за да се определи кое е важното и приоритетното, но днешният ден е бил обезкуражаващ.

"Влизаме в модел на президентска република с парламент, който работи на сесии", каза още Дончев пред bTV и заяви, че покаянието трябва да започне от последните управляващи.

"Еднократно действие аз не виждам, като говорим за политическа нетърпимост. От там нататък технологично могат да се търсят какви ли не решения – една фигура, от друга партия и т.н Ние не сме от големите политически сили, така че за нас вариантът е да седнем и да поговорим за това какво трябва да се свърши и да се опитаме да намерим такъв режим на работа на парламента, който да ни изкара извън логиката на формирането на политически мнозинства.  Аз го предложих от трибуната на Народното събрание. Не беше посрещнато с особено разбиране – ГЕРБ казаха, че няма да отстъпят, ПП също не отстъпват. Да видим утре как ще изглеждат нещата" коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Иванов не изключва варианта да бъде избран човек от трета политическа сила.

"Ако не се намери начин да излезем извън причините за дълбоката политическа нетърпимост, това, което днес виждаме, е демо версия на проблема за сформирането на мнозинство за правителство. Политически сили, които не могат да гласуват заедно за председател, как ще гласуват за Министерски съвет?", порита той.

Иванов се описа като "умерен оптимист в рамките на общия песимизъм" за разплитането на ситуацията с избора на председател. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK