Асен Василев: Започваме детайлен преглед на Фонда на фондовете

Източник: БГНЕС

Според него на всички нива във всички системи се виждат системни течове

Започваме детайлен преглед на Фонда на фондовете. Фондът управлява малко над 1 млрд. лева обществен ресурс, основно от европейските оперативни програми. За мое голямо учудване фондът е на загуба.

Това съобщи пред бТВ служебният министър на финансите Асен Василев. От думите му стана ясно и че от понеделник данъчните влизат във фирмите с големи касови наличности.

Министърът съобщи, че след като преди дни МФ и НАП обявиха, че за 3 години приходната администрация е отписала 10 млрд. лева като несъбираеми дългове, немалка част от големите длъжници започнали сами да ги търсят.

Компаниите с натрупаните големи данъчни задължения започнаха да се обаждат и да преговарят за форма и начин на изплащане, каза той и даде за пример „Брикел”, която трябва да изчисти 42 млн. лева задължения.

За мен е необяснимо натрупването на дългове за 20-40-50 милиона, при положение, че ако не си платиш осигуровки и данъци за месец, НАП тръгва да си ги търси, коментира Василев и предположи, че реакцията на данъчните трябва да е била затруднена – или от длъжника, или от хора в системата.

По повод предстоящата проверка на фирми с големи касови наличности, Асен Василев съобщи за фирма, която държи 32 милиона лева кеш.

Не вярвам, че тези, които купуват гласове, теглят от личните си сметки в банките, добави той.

По думите на служебния финансов министър, на всички нива във всички системи се виждат системни течове. Или правилата са направени така, или инструкциите са били такива, че държавата да имитира контролна дейност. Тоест, да проверява фризьорските салони, а не истинските фирми, които са рискови. Същото нещо виждаме в Българската банка за развитие (ББР), каза Василев.

Той припомни за огромната задлъжнялост в енергетиката през 2013 година, когато „горещият картоф” отново попадна при него. Тогава за 77 дни успяхме да затегнем дупка от 800 млн., посочи Василев.

Още в първия ден на кабинета казах, че актуализация на бюджета е била необходима.

Нуждата от актуализация не идва от това, че балансът на приходи и разходи е нарушен. Нуждата от актуализация идва от това, че както е направена разходната част до март месец са заложени разходите за пенсии и разходите за мерки. А за април и май месец тези разходи не са заложени, а са направени, обясни Василев.

Той съобщи, че към настоящия момент държавата разполага с малко над 8 милиарда лева по сметките, но между 5 – 6 млрд. лева са пари, които не може да пипаме – Сребърен фонд, фонд за възстановяване на реакторите на АЕЦ „Козлодуй” и още няколко фонда. Така, че крайната сметка е, че Министерство на финансите разполага с малко над 2 млрд. лева. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK