Емирът на Катар призова ООН да принуди Израел към преговори за спиране на войната с "Хамас"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани работи и с двете страни за ново прекратяване на огъня

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани призова днес Съвета за сигурност на ООН да принуди Израел да се върне на масата за преговори за слагане на край на войната в Газа, като заяви, че бездействието на международната общност да спре конфликта е "срамно", предаде Ройтерс.

"Срамно е за международната общност да позволява тези отвратителни престъпления да продължават вече близо два месеца, през които продължават систематичните и умишлени убийства на невинни цивилни, включително жени и деца", каза Ал Тани в реч пред лидерите на страните от Персийския залив, събрали се в катарската столица Доха за регионална среща на върха.

Катар, където живеят няколко политически лидери на "Хамас", играе водеща посредническа роля в преговорите между палестинското ислямистко движение и Израел, посочва Ройтерс.

Тези преговори доведоха до спиране на огъня, което в крайна сметка продължи седем дни, преди бойните действия отново да бъдат подновени миналия петък. По време на прекратяването на огъня "Хамас" освободи десетки заложници в замяна на стотици палестински затворници, а Израел позволи доставки на хуманитарна помощ за обсадения анклав.

Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани работи и с двете страни за договаряне на ново прекратяване на огъня.

"Работим непрестанно за подновяване (на спирането на огъня) и за облекчаването на страданията на хората в Газа, но прекратяванията на огъня не са алтернатива на всеобхватното уреждане на конфликта", допълни емирът на Катар.

През ноември Съветът за сигурност на ООН преодоля разногласията и призова за спешни и продължителни хуманитарни паузи в боевете в Газа за "достатъчен брой дни", за да се осигури достъпът на хуманитарна помощ за анклава, посочва Ройтерс. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK