МО е домакин на работни срещи в рамките на Процеса SEDM

Снимки: МО

Тридневните заседания се провеждат в рамките на българското председателство на Процеса

Министерството на отбраната на Република България е домакин на 47-ата работна среща на Координационния комитет на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM-CC) и 48-ата работна среща на Политико-военния направляващ комитет (PMSC). Тридневните заседания се провеждат в рамките на българското председателство на Процеса, под ръководството на председателя на SEDM и заместник-министър на отбраната Теодора Генчовска.

„Бих искала да подчертая още веднъж твърдата си увереност, че инициативата „Процес на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа“ ще продължава да усилва нашето сътрудничество и доверие и през следващите години с цел ефективно справяне с предизвикателствата, пред които всички ние сме изправени“, заяви при откриването на форума заместник-министър Генчовска.

Постигнатият напредък и възможностите за по-нататъшно развитие на SEDM, както и други актуални въпроси на регионалното сътрудничество в областта на сигурността и отбраната,  са във фокуса на дискусиите. Участниците ще обсъдят  реализираните дейности от предходните срещи през март 2022 г. до сега, представени от  Секретариата на SEDM и многонационалната бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG). Ще бъдат дискутирани и темите от дневния ред на предстоящата през ноември т.г. среща на министрите на отбраната от Югоизточна Европа, на която нашата страна ще бъде домакин.  

В работата на форума, организиран от дирекция „Отбранителна политика и планиране“ в Министерството на отбраната, участват представители на 13 от страните-членки на SEDM, командирът и офицери от щаба на  многонационална бригада „Югоизточна Европа“, представители на Центъра за сътрудничество в сигурността (RACVIAC) и на Програмата на ООН за развитие (UNDP/SEESAC). В дискусиите посредством видеоконферентна връзка ще се включат и представители на Министерството на отбраната на Украйна и на Програмата на НАТО „Building integrity“.

В състава на българската делегация са включени бригаден генерал Радостин Илев - военен съветник на SEDM,  Даниела Григорова - директор на Секретариата на SEDM, експерти от Министерството на външните работи и от дирекция ,,Отбранителна политика и планиране‘‘- МО, както и Секретариатът на SEDM.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK