За последно ГЕРБ ще се опита да говори с партиите за кабинет

Снимка: БГНЕС

Това заяви депутатът и заместник-председател на партията Томислав Дончев

ГЕРБ ще направи последен опит да говори с всички партии, след като получи първия мандат за съставяне на правителство. Това заяви депутатът и заместник-председател на партията Томислав Дончев в предаването "120 минути" по БиТиВи.

Той не е много силен във футбола, но вариантите пред ГЕРБ за премиер са повече от два. Единият вариант е силна партийна фигура, а другият е достатъчно приемлива за достатъчно обществени слоеве, обясни Дончев. Винаги е възможно да има изненади, стана ясно от думите му.

ГЕРБ имат амбицията да завършат процедурата с първия мандат докрай и да сформира възможно най-добрия кабинет. Многократно запитан кой ще е кандидатът за премиер от ГЕРБ и кой ще получи първата папка за съставяне на правителство, Дончев заяви, че медиите щели да го научат утре и не пожела да каже име. Предвид ситуацията в парламента, ГЕРБ търсят хора, които ще са обществено приемливи, професионалисти, хора с висока репутация, обясни зам.-председателят на партията.

Пропастите, които са изкопани между политическите сили са толкова дълбоки, а някои са станали заложници на радикализираните си лидери. Коалиция и кабинет трябва да се прави от партии, които имат сходни цели, а една коалиция с тежки непрекъснати напрежения няма как да даде резултат, подчерта Дончев.

По отношение на промените в Изборния кодекс с връщането на хартиената бюлетина, Томислав Дончев заяви, че няма нов политически сюжет с въвеждането на смесеното гласуване. Машините не изчезват, те остават и всеки гражданин, който предпочита да гласува с тях, ще има възможност, категоричен бе той.

Според него излишна била истерията около изборния процес и със всички скандали се ерозирал доверието на парламента с "щурави предложения". Това, което най-много притеснява Дончев е как 100 000 души изборна администрация всички могат да бъдат фалшификатори и измамници. Как всички те ще се съюзът да направят фалшификация в полза на конкретна партия, недоумява зам.-председателят на ГЕРБ.

Във връзка с поредния отказ на Нидерландия да влезем в Шенген, Дончев добави, че няма да се излезе от настоящата ситуация, ако се всички се сърдят на холандския премиер Марк Рюте за думите му, че българската граница може да се мине за 50 евро. Оградата на турската граница не може да спре мигрантския поток, а може да помогне работата на граничния полицаи за по-голям контрол, каза още Дончев, според когото политиците трябва да спрат да обвиняват чужди институции за проблемите си.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK