Президентът: България все повече трябва да използва потенциала на своята наука

Снимки: Президентство

Това заяви Румен Радев, който днес участва в отбелязването на 70-годишнината на Химикотехнологичния и металургичен университет

Развитието на науката и подготовката на висококвалифицирани специалисти в ключови области ще увеличават все повече ролята на България в процесите на постигане на стратегическа автономия на Европа, която да се базира на иновативна и пълноценна икономика – от добиването на суровини и тяхната обработка, през тежка индустрия и металургия, добив и съхранение на енергия от собствени източници, до цифровизацията и високотехнологичното производство. Това заяви президентът Румен Радев, който днес участва в отбелязването на 70-годишнината на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) и 20-годишнината на Националния научно-изследователски център Българско водородно общество.

В приветствието си на днешната церемония, поставяща началото на събитията, с които ХТМУ отбелязва своята 70-годишнина, държавният глава посочи, че бъдещето ще продължи да бъде белязано от множество кризи, но и ще дава нови възможности за пълноценната интеграция на България в общото европейско икономическо пространство. Пандемията от COVID-19, енергийната криза и войната на Русия срещу Украйна, по думите на президента, са разкрили дефицита на цели икономически отрасли в Европа.

Оголили са болезнената на Европа зависимост от вноса на енергийни суровини и липсата на капацитет за съхраняване на енергия, разкрили са срива на глобалните доставки на ресурси, както и ефектите от намаляването на базови тежки производства и индустрии на континента. „В продължение на десетилетия Европа разглежда своята икономика без да отчита тези рискове, които днес са реалност. Затова в момента в Европейския съюз текат мащабни и интензивни процеси за предприемане на коренно нов подход към европейската икономика, към единния пазар“, допълни Румен Радев.

Президентът изказа признателност към преподавателския състав на ХТМУ за съхранението и развитието на богатите традиции на университета, за съчетаването им с нови, прогресивни форми и методи на обучение, както и за развиваната от него активна научна и научноизследователска дейност.  

Румен Радев поздрави също така работещите в областта на водородните технологии, тъй като дебатът за водорода като енергия на бъдещето става все по-актуален. Според държавния глава неговото ефикасно придобиване и оползотворяване в икономиката, енергетиката и транспорта, ще определят и успеха на всяка икономика и ангажираността на всяко общество с околната среда и природата.

„На фона на всички процеси, които ще се развиват в Европа и България, вие ще имате наистина водещо място“, обърна се президентът към студентите, избрали да получат висшето си образование в ХТМУ. Държавният глава допълни, че техните специалности и професионалната им реализация ще определят хода на развитие на българската икономика и на нашето общество.

По време на церемонията Румен Радев удостои ХТМУ с Почетния знак на президента. Отличието е по повод 70-годишнината от основаването на университета и за значимия принос на висшето училище за изграждане и усъвършенстване на научния и експертен потенциал в секторите химия, металургия, биотехнологии – основа на развоя в отраслите на икономиката, както и за активната му роля при формиране облика на съвременното висше образование в България. Почетният знак бе приет от ректора проф. д-р Сеня Терзиева.

По повод 20-годишнината от неговото създаване, за основополагащ принос за създаването на фундамента за развитие на водородните технологии в България и успешно внедрените проекти в областта на чистата енергия и устойчиво развитие държавният глава отличи с президентски плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ Националния научно-изследователски център Българско водородно общество. Проф. дтн инж. Цвети Цветков, Изпълнителен директор на научно-изследователския център и директор на института по водородни технологии „Свети апостол и евангелист Лука“ получи отличието.

Румен Радев посети реновираните лаборатории по инженерна химия на ХТМУ и Библиотечно-информационния център при университета. Държавният глава се запозна и с работата на лабораториите в Института по водородни технологии. Президентът бе удостоен с Почетния знак на ХТМУ за приноса му към българското висше образование, наука и новации от проф. Терзиева, както и със златен медал и сертификат за почетен член на Българското водородно общество, връчен му от проф. Цветков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK