Вицепрезидентът Йотова: Европейските граждани очакват нова и резултатна политика за сигурност

Снимка: Прессекретариат

Сигурността във всички аспекти е съществена част и от платформата за европейски диалог

Европейските граждани очакват нова и резултатна политика за сигурност. Темата за самостоятелна отбранителна и политика за сигурност на Европа не е нова, но на този етап политическото говорене е повече в сравнение с резултатите, различията са повече от единодействието и Общата политика за сигурност и отбрана и до днес остава най-слабо развитата европейска политика. Тези позиции изрази вицепрезидентът Илияна Йотова на онлайн конференция „Изпреварваме бъдещето: подготовка за НАТО 2030“. Във форума, който отбелязва 30-годишнината на Атлантическия клуб в България, участват бивши генерални секретари на Северноатлантическия алианс, висши представители от структурите на НАТО, чуждестранни експерти по сигурност и отбрана.

„Според мнозина политици и анализатори европейските граждани вече не се питат какво само НАТО и САЩ могат да направят за тях, но най-вече какво самите ние като европейци можем да направим за себе си, да браним собствената си сигурност и да имаме балансирано сътрудничество с атлантическите ни партньори. Скорошно проучване показва, че европейските граждани поставят на първо място като важност темата за сигурността в различните й аспекти“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът припомни Глобалната стратегия за външна политика и сигурност на ЕС от 2016 г., по която няма значими постижения. Стъпка напред е т.нар. Стратегически компас, предназначен да приложи глобалната стратегия на ЕС и да направи анализ на заплахите в целия блок. Той се очаква да бъде одобрен през 2022 г. по време на френското председателство на ЕС.

Сигурността във всички аспекти е съществена част и от платформата за европейски диалог „Бъдещето е в твоите ръце“, основен компонент от Конференцията за бъдещето на Европа, която официално стартира на 9 май. Платформата дава възможност на европейските граждани да заявят своите идеи за реформирането на съюза. Илияна Йотова е убедена, че 71 години след паметната декларация на Шуман е необходима нова декларация за развитието на ЕС. По въпроса за сигурността е нужна и промяна в Лисабонския договор, която да отчита новите реалности.

Вицепрезидентът посочи, че паралелно с дискусията за бъдещето на ЕС се провежда и разговорът за бъдещето на НАТО по предложения от главния секретар на Алианса Йенс Столтенберг план „НАТО 2030“. В изказването си Илияна Йотова разгледа въпроса за сигурността и отбраната в три аспекта – национален, европейски и глобален. „Не може да има само „европейска“ и само „натовска“ сигурност, най-малкото защото повечето участници са едни и същи. Въпросът за сигурността на Европа преминава през резултатното и балансирано сътрудничество между ЕС и НАТО, като се отчитат интересите на държавите членки и се избягват противоречията, и през добрите решения в интерес на гражданите. Задължително е взетите решения да бъдат в контекста на регулирани отношения с другите големи сили като Русия и Китай“, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова е убедена, че е крайно време България да се върне към същностния разговор за общото ни бъдеще като част от ЕС и НАТО. „Трябва да водим този разговор в нашето общество, да имаме и отстояваме своите позиции като равноправни членове и на двата съюза“, изтъкна вицепрезидентът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK