Министърът Кацаров: Здравеопазването не е само COVID-19

Снимки: МЗ

Това заяви министърът на здравеопазването в “Майчин дом”

„Тук съм, на първо място, за да изразя уважението си към колегите, които работят в лечебното заведение, и на второ място – за да кажем на всички наши сънародници, че COVID-19 е огромен проблем, но в здравеопазването, в болниците и въобще в живота има и други важни неща, извън вируса и пандемията.“ Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на откриването на ремонтирания 12-и етаж на Послеродово отделение на СБАЛАГ “Майчин дом”.

„Този проект е реализиран със средства, предоставени от Министерството на здравеопазването. Ето защо използвам повода да благодаря на министър Кацаров и екипа му. От десетилетия в Университетска болница „Майчин дом“ не е реализиран такъв мащабен ремонт на Послеродово отделение. Затова днес с моите колеги сме изключително щастливи.

От 6 декември, когато отделението официално ще отвори врати, бъдещите майки ще се радват на прекрасни европейски условия - отделението разполага с 21 стаи с общо 40 легла, като 7 от стаите са луксозни. Обособени са единични, двойни стаи и ВИП апартаменти, в които има телевизор, хладилник и собствен санитарен възел. Създаден е отделен кът за кърмена и за тоалет на бебетата.“ Това заяви изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Иван Костов.

В рамките на събитието министър Кацаров сподели, че по времето, когато неговата дъщеря е родена в „Майчин дом“, болницата също е предоставяла най-добрите условия за бременни, родилки и новородени деца. „Още нещо ми се е запечатило в съзнанието – един разговор преди 20 години с бившия министър на здравеопазването доц. Петър Бояджиев на тема къде е най-добре една майка да роди. Тогава доц. Бояджиев каза: „Ако всичко е нормално, детето може да се роди във всяка болница, дори и вкъщи, но ако има усложнения при раждането или с новороденото, трябва жената да е на място, където има добри специалисти. Това е основният критерий при избор на болница, а добрите специалисти са в „Майчин дом“, макар условията да не са най-луксозните.“

„Днес, освен че в университетската болница има добри специалисти, създадени са и отлични условия. Ползата от всичко това е за пациентите – за майките и техните деца, а след това и за хората, които работят в лечебното заведения. Дано имаме все повече такива поводи за отбелязване, въпреки трудната ситуация, в която се намира здравната ни система“, подчерта здравният министър.

Пред медиите проф. Костов посочи, че болница „Майчин дом“ поема основната тежест при бременни с COVID-19 в страната, като до момента през лечебното заведение са преминали около 300 жени с коронавирусна инфекция, а ражданията са около 100. „Потоците на здрави и диагностицирани с коронавирусната инфекция жени са разделени и досега не сме допускали вътреболнична инфекция. Нека бъдещите родилки и майки бъдат спокойни, че при нас е създадена идеална организация и можем да се похвалим с резултати, които са на много високо световно ниво“, обясни проф. Иван Костов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK