Вицепрезидентът: Независимостта принадлежи само на силната държава със силни институции

Снимки: Президентство

Нуждаем се от управници, неподвластни на съвременен васалитет, заяви Илияна Йотова

„114 години по-късно всеки ще направи прочит на независимостта. Категорична съм – независимостта принадлежи само на силната държава, със силни институции и хора, които ги управляват със своя професионализъм, знания и решимост, които могат да преведат хората и през най-тежките кризи.

“С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към жителите и гостите на Велико Търново, събрали се на крепостта „Царевец“ за честването на 114-годишнината от обявяването на независимостта на България.

„На 22 септември 1908 г. бяха прекъснати последните васалски зависимости от Османската империя. Много преди този решаващ ден българските държавници и българският народ бяха скъсали с васалската психика и със самочувствието на свободни хора, на строители на съвременна България защитаваха и утвърждаваха националния идеал за свободна, обединена и независима България“, изтъкна вицепрезидентът.

„Днес се нуждаем от управници, които имат самочувствието на български държавници, неподвластни на съвременен васалитет. Бъдещето е в просветените политици, за които най-важен е интересът на България“, изтъкна вицепрезидентът. Тя припомни, че най-голямата сила на нашите предци беше в загърбването на политическите страсти и различия в името на една единствена цел – България.

„Да забравим омразата и разделението, които ни разяждат като отрова. Да не позволяваме на личните пристрастия и конфликти да изстискват националната ни енергия“, призова Илияна Йотова. Тя посочи, че най-важните задачи пред българските управници е да няма страдащи от студ и глад възрастни хора, безработни родители, деца, които не могат да отидат на училище, защото нямат средства. „Нуждаем се от управници, които да отстояват достойното място на България в Европа. Повече от всякога Европа се нуждае от силен съюз на силни държави и смели лидери, които да не се страхуват от трудни решения“, заяви вицепрезидентът.

„Нека всички да помним, че независимостта е дело за българския народ и дело на българския народ. Заедно ще се справим и в най-тежките кризи! „... Неуморно ще работим за уреждането на хубавата ни земя!”, както е записано в Манифеста за българската независимост. В тази сила вярвам аз“, завърши приветствието си Илияна Йотова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK