Пациентите с леки симптоми на КОВИД получават безплатни лекарства

Снимка: Infomreja.bg

Министерството на здравеопазването ще подпомогне ДКЦ и МЦ

Пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безплатни лекарства. Също така ще имат възможност да им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания, както и да им бъдат направени рентгенови снимки. За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия. Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център.

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването. В списъка с безплатни лекарства са включени:

· Cefuroxime

· Azithromycin

· Levofloxacin

· Enoxaparin

· Nadroparin

· Bromhexine

· Budesonide - Inhalation powder

· Dexamethasone

· Clopidogrel

Министерството на здравеопазването ще подпомогне ДКЦ и МЦ, където са разкрити COVID зони, с апаратура на стойност до 50 000 лева. Те ще получат и пулсоксиметри, които ще бъдат давани на пациентите, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK