Вицепрезидентът поздрави Института за български език „Любомир Андрейчин“ за юбилея му

Снимка: Президентство

В приветствието си вицепрезидентът акцентира върху загубените позиции на лекторатите по български език и култура

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на откриването на Международната юбилейна конференция на Института за български език „Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. Йотова поздрави института за неговата 80-годишнина, като изтъкна професионализма и отдадеността на учените, с които поддържат достойното място на българското езикознание в световната лингвистика. Тя им пожелава да не спират да се множат успехите в научните им търсения.

В приветствието си вицепрезидентът акцентира върху загубените позиции на лекторатите по български език и култура – от 200 преди години българските лекторати днес са под 40. „На този фон други държави като Република Северна Македония например имат доста по-развита политика в тази посока“, изтъкна Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента българските институции и българските учени трябва заедно да продължат да работят за връщане на престижното място в света на българското културно-историческо наследство. „Благодарение на българската държава беше спасено делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици. България даде на целия славянски свят писменост, култура и духовност. Наша отговорност е да не допускаме пренаписване на тези исторически факти, опитите за което не са малко“, подчерта вицепрезидентът.

Два форума с водещи български и чужди учени, посветени на българския език и на кирилицата, подготвя президентската институция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK