Радев пред Нехамер: Не е справедливо България и Румъния да останат извън Шенген

Снимка: Прессекретариат

Австрия ще подкрепи България да получи от ЕК 2 млрд. евро за укрепване на границата

Австрия и България споделят позицията, че охраната на външните европейски граници е общ ангажимент за всички държави членки в ЕС. Затова държавите на първа линия, особено България, се нуждаят от подкрепа. Това заяви в Елхово президентът Румен Радев на съвместен брифинг заедно с федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер, който е на работно посещение у нас и по инициатива на държавния глава се запозна на място с предприетите мерки за охрана и контрол на българо-турската граница, явяваща се външна на Европейския съюз. Визитата е по покана на българския държавен глава.

Карл Нехамер беше посрещнат от Румен Радев на летище „Пловдив“. След облитане с хеликоптер над преградното съоръжение по границата с Турция президентът Радев и канцлерът Нехамер посетиха Регионалната дирекция “Гранична полиция”-Елхово. Териториалната структура отговаря за контрола на 281-километровата граница с Турция. Румен Радев и Карл Нехамер посетиха Регионалния координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на границата, разположен в регионалната дирекция.

В изявлението си за медиите президентът Радев посочи, че нелегалната миграция е предизвикателство за цяла Европа. В защита на своята национална сигурност и като отговорен член на ЕС България полага огромни усилия за справяне с трафика, заяви държавният глава. По думите му обаче фактът, че Шенгенското пространство не функционира пълноценно в Централна Европа, което налага въвеждане на граничен контрол в този регион, не означава, че България и Румъния трябва да стоят извън Шенген. „Ние доказваме ежедневно, че охраняваме външните граници на ЕС и то по-добре отколкото редица държави в Шенгенското пространство“, посочи президентът. Румен Радев допълни, че България е изградила изцяло със средства от националния бюджет съоръжение за възпиране по границата, разполага със стационарни и мобилни системи за видеонаблюдение, като цялата информация своевременно се обобщава. 

„През изминалата година натискът над нашата граница нарасна рязко, а действията на мигрантите стават все по-агресивни“, заяви президентът и допълни, че за справяне с трудната ситуация България е предприела бързи и решителни мерки. Сред тях Румен Радев открои проведените срещи на най-високо политическо ниво с президентите на Турция и Гърция, ремонтирането на наличната инфраструктура, инсталирането на нови технически системи, подобряване на подготовката на служителите, командироване на служители на Българската армия по границата.

„Засилихме проверките във вътрешността на страната за борба с нелегалната миграция с центрове и клонове в различни държави членки на ЕС. Немалко от трафикантите, които ние залавяме на нашата територия, са граждани на държави членки на ЕС“, посочи Румен Радев, като открои сътрудничеството на международно ниво. Президентът благодари на Австрия за партньорството в борбата с нелегалната миграция, както и за позицията на страната в Европейската комисия и Съвета на ЕС за необходимостта от солидарност за страните на първа линия.

Президентът призова да се бъде постигнато рационално решение за приемането на България и Румъния в Шенген в обозримо бъдеще, като посочи и икономическите измерения на въпроса. „Шенген олицетворява една от най-значимите ценности на ЕС – свободата на движение. Не е справедливо България и Румъния да останат извън Шенген, защото от това губят както икономиките на двете ни държави, но и Австрия, която е инвеститор номер 1 в България“, посочи Румен Радев и отбеляза, че българските граждани все още минават проверки и чакат на контролно-пропускателни пунктове.

Австрия подкрепя усилията и желанието на България за охрана на границата, заяви канцлерът Карл Нехамер. Той заяви, че страната му ще подкрепи пред Европейската комисия България, за да получим 2 млрд. евро за засилване на охраната на границата ни. Средствата ще бъдат използвани за закупуването на по-усъвършенствана техника, хеликоптери, високопроходими превозни средства, техника за нощно виждане и други. Нехамер заяви, че е необходима промяна на европейската законова рамка и обща политика на връщане на мигранти, с възможност служителите на реда да действат бързо и ефективно, за да се постигне и работеща борба срещу нелегалната емиграция.

По време на посещението на Румен Радев и Карл Нехамер в Елхово от „Гранична полиция“ показаха условията, при които временно се задържат нелегално преминали държавната граница. Бяха представени и екипировка и техника за осъществяване на наблюдение и контрол. Охраната на българо-турската границата се осъществява от над 1600 служители на структури на МВР и на Българската армия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK