Илияна Йотова посети българското училище „Родна стряха“ в Арадипу

Снимка: Infomreja.bg

Тя благодари на кипърската държава за грижите към българската общност

Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза заедно с учениците и преподавателите в Българско училище „Родна стряха“ в Арадипу настъпващия 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Йотова е в Кипър по покана на българската общност.

„Благодаря ви за родолюбивата дейност. Благодаря, че въпреки редица трудности сте посветили себе си да учите малките българчета на българското четмо и писмо, да познават своите корени, да бъдат добри хора. Вашата дейност е най-добрата визитна картичка на България“, обърна се вицепрезидентът към учителите. Тя благодари на кипърската държава за грижите, които полага за българската общност. Йотова увери, че българската държава ще продължи да подпомага развитието на българските училища и културни сдружения зад граница.

„Няма друг народ в Европа, който може да се гордее с такава писменост, с толкова богата книжовност и култура, които се разпространяват далеч извън границите на тогавашна Средновековна България“, изтъкна вицепрезидентът.

Български речници и книги на български автори подари вицепрезидентът на училището.

По-рано Йотова разговаря с представители на български училища и културни сдружения от околността. В срещата участваха и представител на кипърското образователно министерство и заместник-кметът на Ларнака.

 

КОМЕНТАРИ