Йотова: В РСМ има черни списъци на българи, които не се допускат в страната

Снимка: Президентство

Вицепрезидентът представлява България на IV Среща на върха на Съвета на Европа

Системното потъпкване на правата на българите в Република Северна Македония представи вицепрезидентът Илияна Йотова на общия дебат „Обединени за Европа“, който се проведе в рамките на IV Среща на Съвета на Европа.

В контекста на основните принципи на организацията за зачитане на човешките права вицепрезидентът припомни поредицата от случаи на агресия срещу хора заради заявената им българска идентичност, както и приемането на специалния закон срещу сдруженията, съобщават от президентството.

„В Република Северна Македония има черни списъци на българи, които не се допускат на територията на страната. В тях без никакви аргумент е и български евродепутат. Това е груба провокация към общите европейски ценности и към всичко, което изгражда нашата общност – единство, солидарност, взаимно уважение. Най-опасната тенденция е широко разпространеният език на омразата към съседна държава, член на Съвета на Европа и на Европейския съюз“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът потвърди българската позиция срещу войната в Украйна и подкрепата за нейния суверенитет, независимост и териториална цялост. „Осъждаме продължаващата агресия на Русия срещу Украйна“, посочи Йотова. Вицепрезидентът заяви българската подкрепа за създаването на Регистър на щетите в Украйна, причинени от войната. Йотова подписа заключителната декларация на IV Среща на върха на Съвета на Европа, в която се препотвърждават принципите на организацията за демокрация и спазване на човешки права, подкрепя се Украйна и се поставя акцент върху украинските деца.

Вицепрезидентът призова Съвета на Европа внимателно да адаптира своите цели и дейности към множеството предизвикателства на сложната геополитическа среда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK