Ива Митева уточнява – полупрезидентска република

Снимка: БГНЕС

Тя коментира и чл. 158 от Конституцията, според който такава промяна може да се направи само от Велико Народно събрание

Идеята за референдум за президентска република е естествено продължение на всичко, което прави ИТН. Това коментира пред бТВ Ива Митева от "Има такъв народ". "Ако искаме промяна, трябва да спрем да вярваме, че ще стане без промяна на политическата система. Сега има криза на политическия елит, на политическата система", обясни тя.

Тя коментира и чл. 158 от Конституцията, според който такава промяна може да се направи само от Велико Народно събрание.

"Ние искаме да питаме хората как искат да продължим напред и какви са им нагласите", посочи Митева.

От думите й стана ясно, че Слави Трифонов не уточнява, но "говори по-скоро за полупрезидентска република". Това, Митева обясни, че било свързвано с личната отговорност, която се носи от едно лице при управление, а сега има колективна отговорност на Министерския съвет и Народното събрание. "НС ще се избере от народа, а президентът ще посочи премиера, ще има кабинет и ще се иска вот на недоверие от Народното събрание - има ясно разграничение на властите", поясни Ива Митева.

"ИТН тръгна с референдум, започнахме работа по Закона за референдумите, ние сме за мажоритарния вот, това е свързано с президентската република", припомни Митева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK