На Никулден запалват коледните светлини в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

"Коледа е възможна" радва благоевградчани пред целия декември

„Да бъде Коледа възможна“ в Благоевград дава празничния дух на областния град.

Силвия Домозетска представи коледната програма за предстоящите празници.

„Да бъде Коледа възможна“ е мотото на тазгодишната програма.

На 3 и 4 декември програмата започва с премиера на два филма.

На Никулден ще бъдат запалени коледните светлини на елхата с концерт на деца от различни формации, а Мая Бежанска ще бъде водещ на тържественото събитие. Ще има и пиротехническо шоу за финал. Площадът ще грейне също в коледни светлини.

В същия ден ще се открие и Работилница за елфи в детския отдел на Регионалната библиотека, а на 7 декември елха от пожелания, цитати от книги и сентенции ще бъде украсявана от възрастни отново в библиотеката.

Камерната опера ще изнесе концерт на 8 декември с участието на Теодосий Спасов и други известни виртуози като Илиян Илиев.

„Часът на приказния разказвач“ е акцент в програмата, който започва от 13 декември, а на 17 декември приказка ще чете кметът. Преди това той ще приеме най-голямата сурвачка, изработена от децата от Центъра за личностно и творческо развитие.

Тази сурвачка ще бъде част от украсата на Общината. Всички деца в „Часът на приказния разказвач“ ще получат подарък от Общината – книжка. А във фоайето на Общината е разположена кутията на Дядо Коледа, където всички могат да пускат писмата си до белобрадия старец.

На 14 декември ще се случи събитието „Спортист на годината“.

„Коледата е възможна“ е спектакълът на Ансамбъл „Пирин“ на 16 и 17 декември, в който ще бъдат представени съвсем нови неща.

На 17 декември Камерната опера ще представи „Коледа е“, а „Неволята“ играят в благоевградския театър на 18 декември.

В програмата ще има коледен концерти на всички малки таланти в Благоевград.

В спектакъл на Спортен клуб „Пирин“ призьорите от клуба представят артистичен спектакъл.

На 20 декември ще се състои голямата изложба на благоевградските художници в Градската галерия.

На 21 декември Биг Бенд Благоевград изнася концерт.

НХГ също е подготвила коледно събитие.

Акцент също в програмата е коледният базар пред Общината.

Яна Гюрова каза, че слоганът на програмата не е избран случайно. Базарът ще стартира на 20 декември до 24 декември. Каузата, с която ще се занимае базарът, не е една. Участниците в базара са около 30 – от всички гимназии в града, Сдружението на жените, центровете за лица с увреждания и затруднения, БЧК, от Дома за стари хора „Света Петка“.

„Трябва да подкрепим хората. Те са борци. Те ще ни предложат ръчно изработени изделия“, каза Гюрова.

„По Коледа да отворим не само подаръците си, но и сърцата си“, е посланието на един от участващите звена в базара.

Основното ни желание тази година бе в града да няма опасна украса. Тази, която е счетена за такава, е бракувана, каза кметът Стоянов по отношение на празничната украса в града.

Разчитаме хората да не се отказват да присъстват на всички тези събития, каза Домозетска.

За кукерския фестивал участниците трябва да представят зелен сертификат, подчертаха организаторите.

За следващата година Общината предвижда да възстанови някои от фестивалите като „Тара-ра-бумбия“, „Блус и джаз“, „Симпозиумът за съвременно изкуство“, „Талантино“ и да продължи традицията на фестивала „Дъбрава фест“, „Шарено цвете“, Летните театрални вечери и др.

Няма обаче да се състои „Франкофоли“, вече забравен в Благоевград от 2 години, както и концертът на БГ Радио – организирани по време на кабинета Камбитов.

За провеждането на фестивала „Милениум“ кметът изясни, че има правен казус, заради избор на изпълнител на обществена поръчка за провеждането на фестивала, но договорът за провеждането му е изтекъл.

Нов музикален фестивал предстои да заинтригува благоевградчани и уикенд фестивал, който за първи път ще се промотира в България, тийнейджърски фестивал и фестивал на класиката, организиран от Камерната опера.

А Националният студентски фестивал на изкуствата ще стане не само вътрешно университетски, а градски – да се разрасне и да бъде достъпен до по-голяма публика.

75 години от рождението на Тодор Георгиевски, 20 години от ФГ „Веселикна“, юбилейният на Камерната опера са сред годишнините, които ще бъдат отбелязани в Благоевград, както и годишнината от създаването на ГХГ с участието на художници от целия свят.

Всички културни институции работят усилено въпреки мерките, каза Домозетска.

А надеждата на Илко Стоянов е покрай фестивалите градът да „закипи“.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK