По предложение на БСП: Подпомагат еднакво бизнеса с 200 лв. заради скъпия ток

Снимка: БСП

Решението се гласува за втори път, след като се оказа, че част от текстовете, които бяха одобрени неотдавна, не са работещи

Депутатите приеха проект на решение за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. Проектът е внесен от депутата от "БСП за България" Драгомир Стойнев.

Той получи подкрепата със 164 гласа "за", един "против" и 4 "въздържал се". С промените бизнесът ще получава компенсиране за цени над 200 лв. за мегаватчас вместо досегашните 250 лв. Решението се гласува за втори път, след като се оказа, че част от текстовете, които бяха одобрени неотдавна, не са работещи.

Първоначално проектът на ГЕРБ предвиждаше компенсациите да бъдат за цената на тока над 250 лв. на мегаватчас. На заседанието на енергийната комисия прагът бе свален на 200 лв. При гласуването на решението в пленарната зала по предложение на "Демократична България" бе предложено прагът да зависи от инвестициите във ВЕИ. Той получи подкрепа и се прие, че таванът на практика на цената на тока е 200 лв. само за фирмите, които инвестират в енергийна ефективност и ВЕИ за собствено ползване. В противен случай таванът за тях остава 250 лева.

За ВЕИ инвестициите се иска те да покриват поне 20% от собственото потребление, а за тези в енергийна ефективност - да водят до поне 10% намалено потребление за година. И в двата случая се изисква доказателство с документи. Впоследствие обаче се оказа, че условията са неизпълними, и се наложи решението да бъде ревизирано първо в комисията, а вчера и в пленарната зала.

След гласуването помощта за всички бизнеси, независимо от размера им, ще е с разликата между базовата цена от 200 лв. на мегаватчас и средната за месеца. От Министерството на енергетиката са алармирали със свое писмо, че може да се блокират всички помощи, обясни Стойнев. Проблемът става сериозен, докато не получим и разрешение от ЕК, което може да отнеме между 4 и 6 месеца, подчерта той.

 "За нас от БСП компенсациите са важни, защото идват студените месеци и голяма част от общините говорят и за дървени ваканции. Местната власт е притеснена от високите цени на ел. енергията. Сега вече яслите, детските градини и училищата наистина да бъдат спокойни", поясни Драгомир Стойнев в защита на внесения проект на решение. Той определи подпомагането на бизнеса за високите цени на електроенергия като добра мярка, която трябва да се продължи.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK