Заради Кирил Петков имало основания за импийчмънт на Радев

Снимка: Dnes.bg

Петков трябвало да върне министерските заплати и осигуровки

Президентът Румен Радев се е предоверил на Кирил Петков, но Конституцията е нарушена и от юридическа гледна точка основанието за импийчмънт е налице, смята бившият конституцинен съдия проф. Пламен Киров.

Според нето държавният глава е могъл да провери и да поиска информация от ГД ГРАО, за да се види срещу името на Петков дали фигурира двойно гражданство.

"Бившият министър трябва да върне заплатите, командировъчните и осигуровките си за периода, в който е бил в служебното правителство", каза Киров.

Той смята, че по силата на решението на Конституционния съд Кирил Петков никога не е бил министър.

"Това означава, че всички негови актове са постановени от некомпетентен орган, следователно са нищожни. Изправени сме пред перфектна административна буря, защото си нямаме представа за хаоса, който ще се породи от тази нищожност на актовете", коментира проф. Киров.

По думите му прокуратурата трябва да установи дали е попълнена декларация с невярно съдържание.

"Евентуалното наказание ще бъде възможно най-лекото - парична глоба, предвид чистото съдебно минало на Кирил Петков. Ясно му е било, че едно волеизявление не е достатъчно, за да се откаже от канадското си гражданство", подчерта той.

Според него няма автоматизъм в решението нс КС, защото се отнася само за указа за назначаването, а лицата, които имат правен интерес, могат да се позоват на нищожността на актовете на министъра. Съдът обаче трябва да се произнесе по всеки отделен казус.

Относно искането на ВМРО всички актове да се обявят за невалидни, той коментира, че това решение е в правомощията на ВАС. А по темата за влиянието на това решение върху предизборната кампания проф. Киров каза, че няма еднозначно мнение - както може да окаже отрицателно, така и положително влияние на Петков. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK