След обира в Банско: Наградиха инспектор от ОДМВР-Благоевград

Снимка: МВР

Инспектор Светослав Митев е получил награда от МВР

Изпратихме една тежка година, в която бяхме подложени на изпитания и дадохме сериозни загуби, но мога да кажа, че съм удовлетворен от работата на българската полиция и професионализма на нашите служители. Те обезпечават спокойствието и сигурността за всички – денонощно, без да се оплакват и да изтъкват проблемите си. Ако единици си позволяват недостойни прояви, мнозинството български полицаи денонощно показват с работата си как се служи на Родината. Ние не може и не трябва да пренебрегваме тези хора – заяви по време на церемонията „Полицай на годината“ министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той подчерта, че МВР намира сили да изобличава онези свои служители, които нарушават закона.

Призът „Полицай на годината“ има 29-годишна история. Той се организира в партньорство с фондация „Доверие и закрила“ и по традиция се награждават служители и колективи, постигнали високи резултати и чиято работа е станала видима за обществото.

В тазгодишното издание са наградени 4 колектива и са връчени 4 индивидуални награди, като за първи път голямата награда се връчва на двама полицаи. Връчени бяха и 2 награди за граждански принос.

На церемонията присъстваха министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, тримата му заместници Моника Димитрова - Бийчър, Венцислав Катинов и Емил Ганчев, главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, директорите на главни и административни дирекции в МВР, ген. Васил Василев и инж. Емил Панчев от ръководството на фондация „Доверие и закрила“ и други гости.

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“

ИНДИВИДУАЛНИ НОСИТЕЛИ НА ПРИЗА „ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“

Инспектор СТЕФАН ШЕРБЕТОВ и инспектор ИВЕЛИН АНГЕЛОВ  - отдел „Икономическа полиция” при Главна дирекция „Национална полиция”. Награждават се за предприето професионално разследване, в резултат на което е неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления и пране на пари на територията на област Пазарджик.

След получена информация за престъпната дейност на групата и в хода на работата по случая с постановление на окръжната прокуратура разследването е възложено на двамата инспектори. В рамките на оперативната работа те разширяват конкретната информация и провеждат нужните анализи, за да се стигне до успешната реализация, проведена на 5 декември т.г. Действията са водени на над 20 адреса, от където са иззети веществени доказателства. Разпитани са над 50 лица, включително и пред съдия. Срещу трима са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Установено е че се касае за изграден механизъм за реализиране на данъчна и осигурителна измама, осъществявана в периода 2017 г. – 2022 г. За времето на действие на схемата всяка година на бюджета са нанасяни щети между милион и половина и 12 милиона лева.

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“  - първо място

Старши инспектор Венцислав Стоянов от сектор „Престъпления против личността” при Столичната дирекция на вътрешните работи. Наградата е за висок професионализъм, организация и работа, довели до разкриване, документиране и доказване на извършени тежки криминални престъпления против личността на територията на столицата

На 22 октомври помощ в полицията търси мъж, който обяснява, че е намерил майка си, починала в жилището си в София. Работата започва незабавно и не след дълго извършителят е установен и задържан. Заслугата за това е най-вече на старши инспектор Стоянов. Това не е единственото тежко криминално престъпление, по което той е работил през годината и всички случаи са изведени докрай. Негова е заслугата за разкриването на убийството на обявена за издирване жена, чието тяло бе открито в края на май, както и за разкриването на убийството на бизнесмен през месец март.

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“  - второ място

Инспектор Светослав Митев от група „Престъпления против личността“ при ОДВМР – Благоевград, доказал висок професионализъм при целенасочени оперативно-издирвателни действия по разобличаването, документирането и доказването на престъпната дейност.

На 8 март от къща в гр. Банско е извършена дръзка кражба на голяма сума пари и ценни бижута. Работата по случая започва веднага. Инспектор Светослав Митев тръгва методично по всяка следа и стига до извършителите. След анализ на събраните от него материали е проведена специализирана полицейска операция със служители от областните дирекции в Благоевград,  Кюстендил, Видин и Монтана, и ГДНП. В хода на действията са задържани общо четирима. При последвалите претърсвания на адреси, ползвани от тях, са открити инкриминираните пари и вещи, както и такива, обект на други престъпления, извършени в други градове.

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“  - трето място

Младши експерт Евгени Стоянов от група „Оперативно-издирвателна дейност“ - ГПУ – София към РДГП - Аерогари при Главна дирекция „Гранична полиция“. Награждава се за доказан професионализъм, благодарение на който е прекъснат контрабанден канал, установена и документирана е цялостната незаконна дейност на групата.

Младши експерт Стоянов получава сигнал, че през летище София се извършва контрабанда с участието на служители от наземния персонал на аеропорта. При започналото детайлно разследване сигналът се потвърждава – ползвайки се от служебното си положение, те успяват незаконно да изнасят тютюневи изделия за Великобритания.

КОЛЕКТИВНИ НАГРАДИ „ ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“

КОЛЕКТИВЕН НОСИТЕЛ НА ПРИЗА „ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“

Служителите от отдел 5 „Специални операции“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ . Те са отличени за проявен висок професионализъм, инициативност и оперативно майсторство.

Благодарение на техните усилия е разбита трансгранична организирана престъпна група, работила основно от Сърбия, чиято основна линия на дейност е била свързана с трафик на наркотици от Балканите към Западна Европа. При операцията са намерени и иззети около 110 кг марихуана и 11 кг кокаин на стойност над 300 000 евро, както и оръжие. За успешната реализация служителите на ГДБОП получиха благодарност и от министъра на вътрешните работи на Република Сърбия.

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“ – първо място

Служителите на сектор „Оперативно противодействие на контрабандата“ при Главна дирекция „Гранична полиция“. Отличието е за постигната успешна реализация по неутрализирането на канал за нелегален внос на цигари без акцизен бандерол от Гърция.

Действията по случая започват още през летните месеци, но кулминацията е на 2 ноември. Първоначално близо до Драгоман е задържан 47-годишен мъж, а в управлявания от него микробус са намерени и иззети 600 000 къса цигари без акцизен бандерол. Впоследствие в складово помещение в Благоевград са установени и иззети още 5 700 000 къса цигари от различни марки без акцизен бандерол и 900 кг тютюн.

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“ – второ място

Служителите от отдел „Криминална полиция“ на ОДМВР – Бургас. Наградата е за проведено успешно разследване по сигнал за въоръжен грабеж и задържане на извършителите.

На 28 април, минути преди обед, е получено съобщение на тел. 112 за извършен въоръжен грабеж на украинско семейство, настанено в гр. Свети Влас. Веднага на място са изпратени екипи и със случая се заемат криминалистите от ОДМВР - Бургас. Потърпевшите разказват, че час преди да потърсят помощ са били посетени от непознати, представили се за отговорници по поддръжката на комплекса. Те ги нападнали, вързали ги и с насочено огнестрелно оръжие към жената заплашили да убият нея, съпруга и детето им, ако не предадат наличните си пари и ценности. След като получили желаното, извършителите бързо изчезнали. Криминалистите предприемат разследване и скоро попадат на следите на извършителите - двама граждани на Молдова. Малко по-късно те са установени и задържани – единият във Варна, а другият във Велико Търново.

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“ – трето място

Служителите от отдел „Специален дом за временно настаняване на чужденци - Любимец“ при дирекция „Миграция“ -  Наградата им се присъжда за постигнати високи резултати, свързани с недопускането на противоправни деяния на територията на дома, за добро взаимодействие и сътрудничество с други структури на МВР, както и за доказан професионализъм при решаването на предизвикателствата, свързани с миграционния натиск.

НАГРАДИ ЗА „ГРАЖДАНСКИ ПРИНОС“- „ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“

д-р Антон Елкин, съдов хирург от болница „Тракия“, и д-р Христо Стефанов, практикуващ в чужбина, които първи оказват помощ на сръбски граждани, пострадали при  пътнотранспортното произшествие  на магистрала „Тракия“

На 14 август един инцидент промени реда на новинарските емисии. В 20 часа вечерта на магистрала "Тракия" настъпи пътнотранспортно произшествие със сръбски автобус, в който пътуваха 48 души, голяма част от тях - деца. Те се завръщаха към домовете си в Сърбия след ваканция на нашето Черноморие. Пострадаха 28 от пътуващите. Минути след произшествието на същото място се оказват двамата лекари. Без да губят време, още преди пристигането на екипи на Спешна помощ, извършват първоначален преглед на пострадалите. Именно тяхната професионална преценка помага с приоритет по-тежките случаи да бъдат транспортирани с лични коли на хора, оказали се наблизо по време на пътния инцидент.

Милко Михалков и Веселин Георгиев от Клуба по пара- и делтапланеризъм в Перник, благодарение на които Сашко бе открит невредим.

Продължилото 9 дни издирване на 12-годишния Сашко от Перник винаги ще носи спомена за несломимия дух и за обединената сила.  Всички помнят денонощните усилия за издирването на детето, координирани от сформирания щаб в ОДМВР - Перник, както и радостната развръзка – намирането му от двамата планеристи. Преди да се случи това обаче, в щаба те въвеждат отново наличната информация в тракерите си и така става ясно, че един периметър не е проучен детайлно. Двамата поемат по него и точно в този район откриват момчето.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd