Жители на Баничан излязоха на протест

Снимка: Infomreja.bg

Те искат да бъдат решени проблемите с водата на селото и безопасността на движението

Тази сутрин жители на село Баничан се събраха на мирен протест, за да изразят своето негодувание срещу лошото качество и намаления дебит на водата в селото. Те настояват и за вземане на ефективни мерки относно безопасността на движението в населеното място.

За кратко време протестиращите спираха движението по пътя за Гоце Делчев, но така, че да не злоупотребяват с търпението на шофьорите.

Възрастна жена изрази общото недоволство от водоснабдяването на селото: „Преди пиехме най-хубавата вода в района. Сега хем е без налягане, хем е мътна. Не можеш спокойно да пуснеш пералня, защото не знаеш кога водата ще спре.“

На място бяха кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов, и кметът на Баничан Елена Сивриева.

„Имаме проект за нов довеждащ водопровод – от Лъжница към Баничан, защото старият е на около 60 години и е с етернитови тръби. От три месеца проектът вече се изпълнява. Затова почти всеки ден има аварии, което влошава качеството на водата.

Опасенията на хората са свързани с факта, че предстои изграждане и на частен водопровод, чийто проект също е одобрен. Той ще снабдява предприятието „Пирин Спринг“ с вода. Въпросът на хората е дали след изграждането на този водопровод, селото няма да бъде ощетено. Отговорът е отрицателен. През новите тръби, които ще влизат в селото, ще минава много голямо количество вода. Само излишъкът ще се отвежда към водоналивното предприятие“, обяснява кметът на селото.

А отговор на въпроса за безопасността на движението дава главен инспектор Николай Петров, началник на РУМВР – Гоце Делчев. Според него хората са прави да настояват за вземане на превантивни мерки, защото през селото минава възлова артерия и трафикът е интензивен. Съвместно с общинското ръководство ще бъдат отправени искания към АПИ за обособяване на  нови пешеходни пътеки, обозначени така, че да се виждат отдалече.

Протестиращите се разотидоха с надеждата, че проблемите им ще бъдат решени.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Един от всички19:54 - 25.09.2021
А дано ама надали
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK