Младежи използват театъра в борбата срещу наркозависимостта

Снимка: newsmaker.bg

На читалищната сцена в Чепеларе те ще изнесат представления по темата

На 2 и на 6 август от 17.00 часа в НЧ «Родопска искра 1880», град Чепеларе, ще се проведат форум театрални представления от младежи на тема: „Превенция на различни форми на зависимости“ – една изключително креативна форма  за превантивно действие и въздействие върху подрастващото поколение чрез арттехники.

На 2 август /вторник/ ще участват младежи от възрастова група 15-19 години от с. Бистрица, община Дупница, от Ямбол, Златоград, Кърджали и Гоце Делчев, които със своите театрални представления ще погледнат отстрани тежкия проблем „НАРКОЗАВИСИМОСТ“, влизайки в ролята на негова жертва.

На 6 август /събота/ ще участват младежи от същата възрастова група от Перник, Чепеларе и Златоград.

Проектът  „АЗ, ВМЕСТО ТИ”, финансиран от Министерството на младежта и спорта, Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2022г. се изпълнява от експерти на театър „ЦВЕТЕ“ в периода 30.07-03.08 и 03.08.-07.08.2022г.

Подготвените по време на всеки от тренингите пет младежки форум театрални представления ще бъдат представени в читалището на град Чепеларе, където ще бъде поканена местната общественост.

Влизайки в ролята на жертвата,  дори със съзнанието, че са само участници в театрална игра,  младите хора ще осъзнаят необходимостта от борба за недопускане на нови жертви на дрогата.

Целите, преследвани с изпълнението на проекта са: осъзнаване на  негативните последици от употребата на наркотични вещества  и необходимостта от предотвратяването й от страна на  младите хора, провеждане на неформално обучение на младежи-обучители на свои връстници за превенция на употреба и разпространение на наркотични вещества, мотивиране  на участниците за  доброволчество при  провеждане на неформално  гражданско обучение на техни връстници за недопускане употребата на  наркотици, алармиране за фаталните последици от употребата на наркотици сред младите хора в отдалечени райони на страната, намаляване търсенето и употребата на наркотици от младите хора и предотвратяване на  здравните и социалните последици от рисковото поведение, отваряне на защитено пространство за диалог, за да могат младите хора да споделят актуалните си преживявания по темата.

Участниците в проекта получават възможност за общуване с връстници, среща с нови хора, промяна на  еднообразното ежедневие, възможност за самоизява и самодоказване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK