Исландия за първи път допуска американски ядрени подводници да навлизат в крайбрежието ѝ

Снимка: АП

Там те ще попълват запасите си с гориво

Исландия разрешава за първи път на американски ядрени подводници да навлизат в крайбрежието й, за да попълват запасите си, с което улеснява засилването на наблюдението в Северния Атлантически океан - зона на контакт с руски подводници, предаде Франс прес.

Въпреки че е член на НАТО, малката островна държава досега отказваше подобен достъп, тъй като е против ядрената енергия и оръжия.

"Това решение на министерството на външните работи е част от политиката на исландското правителство в подкрепа на наблюдението и способността за реагиране на съюзниците в Северния Атлантик", отбелязва в изявление правителството.

Попълването на запасите обаче няма да се извършва в пристанищата, а "на няколко километра от брега". Друго условие, което поставя Рейкявик, е подводниците да не носят ядрени оръжия.

"Първата подводница ще пристигне в близко бъдеще", заяви исландското правителство.

Районът на Атлантическия океан около Исландия е известен като стратегическа зона за подводниците - руските, идващи от Баренцово море, и западните, които идват от Северно море или от САЩ.

Исландия, която има население от около 370 000 души, е една от страните, основали НАТО през 1949 г. Тя обаче няма армия, а само подразделение за брегова охрана. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK