РЕФЕРЕНДУМИТЕ В УКРАЙНА: Окупационните власти обявиха, че хората искат присъединяване към Русия

Снимка: Infomreja.bg

Четирите области представляват около 15% от територията на Украйна

„За” присъединяване към Русия са гласували и четирите окупирани украински области, в които Москва проведе 5-дневни референдуми. Непризнатите от международната общност и дискредитирани допитвания приключиха вчера и очаквано с голямо мнозинство печели отговорът „за” откъсване от Украйна - 87% в Херсон, 93% в Запорожие и близо 99% в Донецк и Луганск Проруските власти в четирите окупирани територии се опитаха да демонстрират разгромна победа и настояват Москва час по-скоро да ги признае за свои, съобщава Нова тв.

„Скъпи Владимир Владимирович, обръщам се към Вас от името на народа на Луганск. Моля Ви да направите постъпления Луганската Народна република да стане част от Русия”, апелира лидерът на самопровъзгласилата се ЛНР Леонид Пасечник. Колегата му от ДНР Денис Пишулин заяви: „7000 членове на избирателните комисии организираха и проведоха изрядно допитванията – израз на свободната воля на хората в екстремни условия. Те рискуваха живота си, за да достигнат до 2 милиона избиратели, които изразиха желанието си да бъдат част  от една велика страна – Русия”.

По друг начин са видели процеса на гласуване избягалите от окупираните райони. „Не им отворихме вратата, криехме се и стояхме на загасени лампи от 8 сутринта до 8 вечерта, така че никой да не може да разбере дали сме у дома или не”, споделя Лилия Тимченко. Людмила Порич пък разказва, че видяла с очите си как членове на избирателните комисии седят в колите си и попълват сами бюлетините.

Четирите области представляват около 15 процента от украинската територия. Очаква се в петък руският президент Владимир Путин да обяви анексирането им.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6