ООН: Русия е извършила военни престъпления в Украйна

Снимка: БГНЕС

Има доказателства за екзекуции, изтезания и ужасяващо сексуално насилие

Разследващи на ООН заявиха, че в конфликта в Украйна са извършени военни престъпления, като посочиха руските бомбардировки на цивилни райони, множество екзекуции, изтезания и ужасяващо сексуално насилие.

"Въз основа на доказателствата, събрани от комисията, тя заключи, че в Украйна са извършвани военни престъпления", заяви пред Съвета на ООН по правата на човека ръководителят на създадения през май екип на високо равнище за разследване на престъпленията във войната на Русия в Украйна, Ерик Мозе.

Категоричността на изявлението е необичайна. Обикновено следователите на ООН отнасят окончателното потвърждаване на военните престъпления и подобни нарушения към съдилищата.

Съветът беше създаден от Комисията за разследване - най-високото възможно ниво на разследване - през май, за да разследва престъпленията във войната на Русия в Украйна. Екипът от трима независими експерти представи първата си устна актуализация пред съвета, след като започна първоначални разследвания, разглеждащи районите на Киевска, Черниговска, Харковска и Сумска област, и заяви, че ще разшири обхвата на проучването занапред.

В речта си ден преди седеммесечната годишнина от нахлуването на Русия в съседната страна, Мозе посочи "използването от страна на Руската федерация на взривни оръжия с широкообхватно действие в населени райони", което според него е "източник на огромни вреди и страдания за цивилното население".

Той подчерта, че редица нападения, които екипът е разследвал, "са били извършени без да се прави разлика между цивилни и бойци", включително нападения с касетъчни боеприпаси в населени райони. Екипът е бил особено поразен от големия брой екзекуции в районите, които е посетил, както и от честите "видими следи от екзекуции по телата, като например вързани зад гърба ръце, огнестрелни рани в главата и прерязани гърла".

Мозе заяви, че в момента комисията разследва такива смъртни случаи в 16 града и селища и е получила достоверни твърдения за още много случаи, които ще се опита да документира. Разследващите са получили и "последователни свидетелства за малтретиране и изтезания, които са били извършени по време на незаконно задържане".

Някои от жертвите са разказали на следователите, че са били прехвърлени в Русия и държани със седмици в затвори. Други са "изчезнали" след такива прехвърляния.

"Събеседниците описват побоища, електрошокове и насилствено разголване, както и други видове нарушения в такива места за задържане", каза Мозе.

Ръководителят на комисията заяви, че разследващите са "обработили и два случая на малтретиране на войници от Руската федерация от страна на украинските сили", като добави, че "макар и малко на брой, подобни случаи продължават да бъдат обект на внимание".

Екипът е документирал и случаи на сексуално и свързано с пола насилие, каза Мозе, като в някои случаи е установил, че извършители са руски войници.

"Има примери за случаи, в които роднини са били принудени да станат свидетели на престъпленията", каза той. "В случаите, които разследвахме, възрастта на жертвите на сексуално и основано на пола насилие варираше от 4 до 82 години."

По думите му комисията е документирала широк спектър от престъпления срещу деца, включително деца, които са били "изнасилвани, измъчвани и незаконно лишавани от свобода". /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK