Любомир Кючуков: С преговорната рамка натискът се пренасочва от София към Скопие

Снимка: БГНЕС

Проблемът с външните политики наистина е сериозен

Постигнатото е добро за България. Това каза дипломатът и бивш зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков пред БНТ, във връзка с вчерашното решение на НС да бъде вдигнато българското вето върху преговорите за членството на Северна Македония в ЕС.

"Между първото предложение за преговорната рамка и сега, сегашното има огромни разлики и всички до една отразяват българските притеснения и българските позиции", отбеляза той.

Запитан чий успех е вчерашното решение на НС да бъде вдигнато българското вето върху преговорите за членството на Северна Македония в ЕС след предложението на френското председателство на Съвета на ЕС, на фона на твърденията на Слави Трифонов, че България води две различни външни политики, Кючуков заяви: "Проблемът с външните политики наистина е сериозен. Българската дипломация е една и това беше успех именно за българската дипломация, която успя да защити и да включи в текстовете тези позиции, по които дори в политически план в самата България имаше някои разминавания."

Той уточни: "Става дума за официалните позиции на България, приети както с рамката, така и с декларацията на българския парламент от 2019 г."

Дипломатът добави, че тези позиции са защитени в максимална степен.

По думите му включването на българите в Конституцията на РСМ, а не само в преамбюла й, както е в момента, по-скоро не решава проблема за правата им, а създава допълнителни проблеми. "Най-вече това на практика означава, че обявявайки българите и хората с българско самосъзнание за държавотворен народ, тоест, за част от македонската нация - има едно автохтомно местно общество, което не е с български корени. На практика това е тълкованието, което може да се направи по този въпрос", обясни Любомир Кючуков.

Той допълни, че българската позиция по този казус е защитена и е въпрос на време да бъде прието официалното решение на РСМ.

Дипломатът каза още, че след началото на преговорите Република Северна Македония трябва да изготви и изпрати свой план за действие и ЕС да го върне с референции, за чието изпълнение ще се следи, което обикновено отнема около две години, като това е приблизително и времето, което РСМ има за необходимите промени в Конституцията си.

По отношение на думите на президента Румен Радев, че с вчерашното и решение парламентът е подписал празен чек предвид липсата на подписан двустранен протокол, Кючуков заяви: "Да, той действително не е подписан. Но в момента в който бъде приета преговорната рамка и се реферира към този протокол, преговорите няма да започнат, преди той да бъде подписан. Тоест, тук ЕС не само вече защитава българската позиция, но фокусът, бих казал дори - натиск, се пренасочва от София към Скопие."

По думите му, за да започне целият този процес, трябва да бъде подписан двустранният протокол, за който има изготвен проект и в който се говори за всичко, при това - с доста ясни срокове.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK