Българският патриарх Неофит получи най-високото отличие на община Кюстендил

Снимка: Весела Игнатова

Той беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Кюстендил“

На 23 март Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит бе официално удостоен със званието „Почетен гражданин на Кюстендил“.

Българският патриарх Неофит стана носител на най-високото общинско отличие на заседание на местния парламент на 23 февруари т.г. Почетният плакет и грамота му бяха връчени на церемония в Софийската света митрополия.

За събитието пристигна от Кюстендил цялото общинско ръководството: Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, Иван Андонов, председател на Общинския съвет, както и представители на всички парламентарни групи в местния парламент.

Срещата премина в празнична атмосфера. Кметът Паунов представи на патриарх Неофит делегацията от Кюстендил и му благодари от името на всички за подкрепата и благословението му за развитието на духовния живот в околията, както и за благоустрояването на храмовете и за различни духовни мероприятия, които са в полза на народа, живеещ на територията на общината. Иван Андонов прочете решението на Общинския съвет за удостояването на патриарх Неофит за почетен гражданин и му поднесе отличителния плакет и поздравителен адрес. Негово Светейшество получи от общинските съветници книга за историята на Кюстендил и традиционно производство от местни овошки.

Архиерейският наместник архимандрит Исаак поздрави патриарх Неофит с почетното звание и изрази благодарността на духовенството при Кюстендилска духовна околия, на благочестивия народ и на духовните му чеда, живеещи на територията на духовната околия. Той изказа благодарност за отческата любов и молитва, с която винаги се ползват вярващите в Кюстендил. Духовникът благодари за материалната и финансовата подкрепа, която получава околията, тъй като регулярно се отпускат средства за обновяването, доизграждането и изграждането на нови храмове в общината. Всички общински съветници споделиха радостта си от това, че Църквата и местната управа са в единомислие и работят за благото на общината.

По време на събитието бе споменато, че в утрешния ден, 24 март, е годишнина от кончината на един заслужил духовник в Кюстендилска духовна околия, който по времето на последния Кюстендилски митрополит Иларион е бил и негов протосингел – архимандрит Зиновий. Той е един от духовниците, който взема участие при освобождението на Кюстендил и като преподавател усърдно е работил за духовната просвета и възрастване на населението във вярата. Вече трета година, с благословението на Негово Светейшество, паметта му тържествено се почита, като през миналата година е подготвена и изложба, която говори за неговия живот и дело.

Архимандрит Исаак пожела на патриарх Неофит здраве и сили в нелекото му първосветителско служение и многолетие, за да чувстват всички, както и досега,  неговите молитви, подкрепа и помощ. Като архиерейски наместник на Негово Светейшество в духовната околия, отец Исаак изказа в присъствието на патриарха благодарност към ръководството на община Кюстендил, на кмета Паунов и на общинските съветници за подкрепата на Общината при организирането на църковни инициативи. В последните години те са помогнали с финансови средства за ремонтирането, благоустрояването и благоукрасяването на много храмове на територията на общината и чрез програма за местни инициативи са спомогнали да се изградят детски площадки, устроят и озеленят околохрамови пространства. Отбелязано бе, че няма друга община, където да се изучава Религия-Православие в детските градини и училища, да се организират регулярно църковни мероприятия и винаги те да са с подкрепата на Общината и местните институции.

Архимандрит Исаак разказа на Негово Светейшество за предстоящите инициативи, свързани с празника Възкресение Христово, и за това че и в трите основно действащи храма в града през цялата Страстна седмица ще има занимания с деца, с което те да се приучават постепенно на любов към църковните богослужби.

С още благопожелания, подаръци и паметна снимка се разделиха ръководството на Софийска митрополия и ръководството на община Кюстендил. От страна на Софийска митрополия на срещата присъстваха: Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия. /Официален сайт на Софийска епархия/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK