МРРБ финансира проекти за ВиК, пътища и улици за близо 5 млн. лв. в Кюстендилско

Снимка: Infomreja.bg

Община Бобов дол ще получи 2 376 611 лв.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще финансира с 4 983 340 лв. проекти за ВиК, пътища и улици на общините в Кюстендилска област, съобщи народният представител от ИТН Снежанка Траянска. Проектите са включени в окончателния списък, изготвен от експерти на министерството съвместно с Националното сдружение на общините в Република България. Класираните обекти са от всички подадени искания от кметовете в МРРБ от февруари насам и в Министерство на финансите в последните дни. 

Община Бобов дол ще получи 2 376 611 лв. за реконструкция и рехабилитация на водопроводната мрежа в кв. “Миньор” и ул. „Св. Спас”. 1 800 412 лв. целеви средства от МРРБ са предвидени за Община Дупница. Със средствата ще бъде обезпечен основният ремонт на две улици – „Венелин“ и „Седма Рилска дивизия“. В община Кюстендил ще бъде финансирано проектиране на реконструкция на ВВМ на села в община Кюстендил. Стойността на проекта е 246 251 лв. 525 000 лв. целеви средства ще бъдат предоставени на община Бобошево за реконструкция на външен водопровод от ВПС до НР на гр. Бобошево. За проектиране реконструкция на водопреносна мрежа 35 000 лв. на Община Невестино ще бъдат предоставени 35 000 лв. 

Спазени са критериите проектите да обхванат максимален брой общини и население и да имат годна проектна и техническа документация, включително валидно разрешение за строеж. Отпадна изискването за избран изпълнител след процедури по Закона за обществените поръчки. От понеделник МРРБ ще изпрати писма до общините, които не са подали всички необходими документи и не са представили доказателства за проектите си като: пълна проектна и техническа информация за обектите, валидни разрешения за строеж, декларация за липса на двойно финансиране и др. Документите ще бъдат събирани със съдействието на НСОРБ.

Общата стойност на всички проекти в списъка е над 827 млн. лв. През тази година общините ще получат 50% от необходимото финансиране за всеки обект. Това условие бе договорено със сдружението на общините. Причината е, че за някои проекти няма да има физическо време да бъдат завършени до края на 2022 г., тъй като местните администрации тепърва ще провеждат процедури по ЗОП. 

„Удовлетворена съм, че имах възможност да помогна за отпускане на средства от МРРБ, чрез които дългогодишни проблеми в общините ще бъдат решени”, коментира депутатът от ИТН Снежанка Траянска. Именно подобряване на водоснабдяването и състоянието на пътищата, и улиците в населените места е един от приоритетите във фокуса на нейната работа като народен представител. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK