Радев осъзнава риска за кампанията си с мерките, иска яснота

Източник: БГНЕС

Той постави няколко основни задачи на министрите

Очаквам приоритет в работата на правителството да бъде възможно най-бързото връщане на децата в училище, особено на учениците от първи до четвърти клас при гарантиране на здравето на децата и на учителите. Въвежданите мерки трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация. Необходима е по-активна комуникация по прилаганите им, за да има и за хората, и за бизнеса предсказуемост какво да очакват. Това заяви президентът Румен Радев на среща със служебни министри от правителството във връзка с разпространението на COVID-19 у нас, която се състоя на „Дондуков“ 2. В срещата участва вицепрезидентът Илияна Йотова.

Участие в обсъждането взеха Гълъб Донев - вицепремиер и служебен министър на труда и социалната политика, Бойко Рашков - вицепремиер и министър на вътрешните работи, Валери Белчев  - министър на финансите, Стойчо Кацаров -  министър на здравеопазването, Николай Денков - министър на образованието и науката, и Петко Салчев - управител на НЗОК.

В началото на срещата президентът Радев подчерта, че ситуацията с разпространението на COVID-19 е напрегната, въпреки прилаганите пропорционални мерки, и през последните дни броят на заболелите и починалите българи е тревожно висок, а болниците се „задъхват“. Подобно е положението и в други държави от Източна Европа, където нивото на ваксинация е ниско. „Предишните управляващи насадиха трайно недоверие към ваксините, които са най-надеждната защита срещу коронавируса“, посочи президентът.

Държавният глава заяви, че е подкрепил предложението на служебния кабинет за съхраняване на социалната и икономическата активност чрез сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест, защото другата алтернатива - затварянето на държавата, е крайна мярка. „Още помним изгонването на хората от градинките, блокадата на градовете, щетите за икономиката, пълното отмиране на социалния и културен живот, от което все още не можем да се възстановим“, посочи Румен Радев. Президентът допълни, че е било ясно, че определени партии и кандидат-президенти ще се възползват от ситуацията и спекулират, ще истеризират, ще искат оставки и ще саботират действията на кабинета, без да имат смелостта да предложат алтернатива или дългосрочно решение. „Те броят гласове, но ние броим заболелите и починалите, защото управленската отговорност лежи върху нас. Напълно осъзнавам негативния ефект от това решение, особено в дните преди изборите, но като човек на дълга за мен приоритет са хората, а не рейтингът“, посочи държавният глава и допълни, че за него „животът на нашите съотечественици е по-важен от изборния резултат, който ще приеме смирено“. „Когато казвам „с вас съм“, това значи, че съм готов да платя цената на всички битки, които трябва да водим, за да защитим живота и здравето на българите“, допълни Румен Радев.

По думите на президента, въпреки високата цена, е подкрепил това решение, защото то оставя държавата отворена, дава свобода на избор и изважда обществото ни от пагубния цикъл да диша от локдаун до локдаун. Държавният глава отбеляза, че начинът на въвеждане на мерките обаче търпи сериозна критика и хората не са имали достатъчно време да се адаптират към тях, което е предизвикало стрес и възмущение.

Президентът подчерта, че децата и техните родители, които са прекарали една година затворени, са най-ощетени от мерките, затова  очаква при добра координация между министерствата максимално бързо да бъде задвижен процесът на връщане на учениците в клас при гарантирана безопасна среда. Президентът настоя Министерството на здравеопазването да осигури обещаните безплатни тестове и да се проверят сигналите за това, че на много места хората са принудени да  заплащат от 15 до 40 лв. за тестване. „Можем да си представим един работник, който има нужда от сертификат, но е избрал да не се ваксинира, да плаща до 80лв. на седмица, за да ходи на работа“, заяви Румен Радев. Президентът призова да се анализира опитът на други държави във връзка с издаването на сертификат при наличие на антитела на хора, които са преболедували, но не са се регистрирали в системата. Държавният глава изрази разбиране, че въпросът е много сложен и е в полето на науката, но следва да се търси решение, защото казусът засяга хиляди българи.

„Очаквам също ясен отговор и указания към личните лекари и към болниците за ваксиниране или друго решение на хора със специфични заболявания, които чуват съвсем противоречиви съвети“, посочи президентът. Той настоя и за ефективен контрол на спазването на мерките, за да дадат те необходимия резултат. „Мерките трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация“, заяви президентът. 

По време на срещата с министрите стана ясно, че в спешен порядък могат да се осигурят щадящи тестове за учениците, които могат да се използват като филтър при влизане в клас. Ако родителите са съгласни на такъв подход, това може да осигури безопасна среда в училищата, заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и уточни, че ако при тестването се установи положителен резултат, детето няма да влиза в клас и няма да се налага карантиниране на цялата паралелка. За учителите също трябва да е гарантирано, че те самите няма да са носители на вируса, допълни здравният министър. Министърът на финансите Валери Белчев заяви, че приоритетно ще се гарантират финансови средства за осигуряване на безопасна среда за децата в клас.

Министърът на образованието Николай Денков апелира за разбиране от страна на родители и учители за въвеждане на бързо и щадящо тестване на учениците за присъствено обучение. „Такъв тип тестване широко се използва в Европа, безопасно е и очаквам, че това може да се реализира“, каза Денков. Той мотивира необходимостта от настоящите мерки с ръста на заболеваемостта в страната. „От 15 септември до 10 октомври броят на учителите под карантина се увеличи три пъти, а на децата под карантина - пет пъти“, заяви Денков и изнесе данни, че към момента 12 хиляди ученици и 2 хиляди деца от детските градини са поставени под карантина.

Предприети са и допълнителни мерки, така че да бъде гарантирано безпроблемното лечение на българските граждани, каза по време на срещата вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. Още днес ще се създаде необходимата организация и на базата на анализ да се предприемат мерките, които ще върнат поетапно учениците в клас - първо най-малките - от първи до четвърти клас, след това и следващите паралелки, така че да се гарантира непрекъсваемост на присъствената форма на обучение в училище, при спазване на всички мерки за безопасна среда, стана ясно от думите на министър Донев. Той посочи, че за родители, които в момента ползват отпуск, за да се грижат за деца до 14-годишна възраст, които се обучават дистанционно от дома, са осигурени необходимите средства - всички родители на семейства, които имат едно дете, ще получат подпомагане от 650 лева месечно, а родители с две и повече деца - съответно 975 лева, за времето, за което децата не посещават училище. Гълъб Донев апелира  желаещите и колебаещите се да се ваксинират по-скоро, за което са осигурени условия.

Здравната система е добре осигурена с лекарства за лечение на COVID, стана ясно от думите на министъра на здравеопазването. Предприети са и допълнителни мерки, за да се подобри организацията в болниците, включително за разкриване на нови легла. Стойчо Кацаров  посочи още, че  плановата медицинска дейност и плановите операции не са спрени. До обяд в понеделник ще бъдат сключени всички договори с лабораториите за безплатните тестове, заяви още здравният министър във връзка със сигналите, че хората си плащат за тестване.

До края на годината болниците, в които се лекуват пациенти, заразени с коронавирусната инфекция и минимум 10 на сто от леглата им са предназначени за COVID-19, ще получат общо 100 млн. лв., каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. Работещите на "първа линия" ще получат по 1200 лв. нето, допълни още той.

По думите на министър Стойчо Кацаров, въвеждането на зелени сертификати е безалтернативен подход, който води до трайно решение на проблема с разпространението на вируса, за разлика от затваряне на държавата. „Локдаунът ще прекъсне епидемичната верига, ще намали броя на заразените, но след няколко месеца ще сме отново в ситуация на нов локдаун. Той отлага решаването на проблема“, заяви Стойчо Кацаров. Той се ангажира да възложи на експертните съвети да проучат въпроса за издаване на сертификат на преболедували с регистрирани антитела.

Встъпителни думи на президента Румен Радев на срещата с министри от служебното правителство във връзка с разпространението на КОВИД-19 у нас:

Уважаема г-жо вицепрезидент,

Уважаеми господа министри,

Свиках тази извънредна среща по въпросите за разпространението на COVID-19 в страната и необходимите мерки. Ситуацията в страната наистина е напрегната въпреки прилаганите пропорционални мерки. През последните дни броят на заболелите и починалите българи е тревожно висок, а болниците се задъхват. Същата картина наблюдаваме и в държави от Източна Европа, където нивото на ваксинация е ниско. Разбирам, че алтернативите пред служебното правителство бяха или да затвори напълно държавата по примера на предишните управляващи, или да приложи гъвкав и отворен подход. Подкрепих вашето виждане за съхраняване на социалната и икономическата активност чрез сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест, защото считам, че затварянето на държавата е крайна мярка. Още помним изгонването на хората от градинките, блокадата на градовете, щетите за икономиката, пълното отмиране на социалния и културен живот, от което все още не можем да се възстановим. Знам колко неблагодарна е една такава стъпка, когато едва към 20% от населението са ваксинирани.

Предишните управляващи насадиха крайно недоверие към ваксините, които са най-надеждната защита срещу коронавируса. Ясно беше, че определени партии и кандидат-президенти ще се възползват от ситуацията, ще спекулират, ще истеризират, ще искат вашите оставки и ще саботират вашите действия, без да имат смелостта да предложат алтернатива или дългосрочно решение. Те броят гласове, но ние броим заболелите и починалите, защото управленската отговорност лежи върху нас. Напълно осъзнавам негативния ефект от това решение, особено в дните преди изборите, но като човек на дълга за мен приоритет са хората, а не рейтингът. Животът на нашите съотечественици за мен е по-важен от изборния резултат, който ще приема със смирение. И когато казвам „С вас съм“, това значи, че съм готов да платя цената на всички битки, които трябва да водим, за да защитим живота и здравето на българите. Затова въпреки високата цена, подкрепих вашето решение, защото то оставя обществото и икономическият живот отворени. Дава свобода на избор, изважда ни от пагубния цикъл обществото ни да диша от локдаун до локдаун. Начинът на въвеждане на тези мерки обаче търпи сериозна критика. На хората не беше дадено достатъчно време да адаптират тези мерки и разбираемо е, че това предизвика стрес и възмущение сред хората. Но искам да поставя и някои въпроси, които вълнуват българите и очаквам служебното правителство по възможно най-бързия начин да даде отговор и адекватно решение.

На първо място, децата и техните родители, които прекараха една година затворени, са най-ощетени от тези мерки, затова очаквам приоритет в работата на правителството да бъде възможно най-бързото връщане на децата в клас, особено от първо до четвърти клас при гарантиране на здравето на децата и на учителите.

На второ място, получавам информация, че на много места вместо обещаните безплатни тестове, хората заплащат от 15 до 40 лв. на тест. Можем да си представим един работник, който има нужда от сертификат, но е избрал да не се ваксинира, трябва да плаща до 80лв. на седмица, за да ходи на работа. Очаквам Министерството на здравеопазването да провери възможно най-бързо тези факти и да осигури обещаните безплатни тестове. Знам също така, че въпросът за издаване на сертификат срещу антитела на хора, които са преболедували, но не са се регистрирали в системата, е много сложен и разбирам, че е в полето на науката. Но това казус касае хиляди българи и апелирам правителството възможно най-бързо да проучи има ли такъв опит в други държави и ако има, възможно ли е той да бъде приложен и у нас.

Очаквам също ясен отговор и указания към личните лекари и към болниците за ваксиниране или друго решение на хора със специфични заболявания, които чуват съвсем противоречиви съвети. Не на последно място все още остава открит въпросът за пълноценния контрол на спазването на мерките, защото ако такъв не бъде приложен, то и самите мерки няма да имат ефект.

Мерките трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация. Ваксинирането в никакъв случай не трябва да бъде принудителен акт, то трябва да бъде доброволно решение на хора, които не само се грижат за своето здраве, но и осъзнават своята отговорност към близките си и към обществото. Всеки има право на мнение по ваксините, но статистиката на заболелите и починалите не се интересува от това. Тя е достатъчно красноречива, най-надеждната защита, която имаме срещу този вирус е ваксинирането. И не бива безразсъдно да оставяме съдбата си на произвола на късмета.

Искам да благодаря на десетките хиляди наши сънародници, които в изминалите дни проявиха мъдрост и отговорност, искам да благодаря и на нашите лекари и медицински сестри, които продължават да изпълняват всеотдайно своя дълг в тази изключително напрегната за тях обстановка. В това отношение, ще дам по-късно думата и на професор Салчев, и на вицепремиера Гълъб Донев и на здравния министър г-н  Кацаров да доложат и за срещата, която направихте с директорите на болници за степента на осигуреност на болниците, за всичко необходимо за лечение на COVID-19 и особено за социалните, битови и финансови условия на лекарите, медицинските сестри и санитарите, които работят с COVID-19.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g