Радев връчва проучвателен мандат за кабинет на ГЕРБ-СДС

Снимка: Infomreja.bg

Продължава конституционната процедура, свързана с формирането на правителство в 48-ото Народно събрание

Президентът Румен Радев ще връчи на ГЕРБ-СДС първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Ще го получи номинираният за премиер от най-голямата парламентарна група, пише БНР.

Продължава конституционната процедура, свързана с формирането на правителство в 48-ото Народно събрание. След политически консултации със седемте парламентарни формации, които продължиха повече от месец, и два месеца след предсрочните избори, президентът Румен Радев ще връчи в 10 часа тази сутрин и първия мандат за съставяне на кабинет:

"Предоставих достатъчно време на парламентарно представените политически партии да излязат от конфронтационната реторика и да намерят разумен консенсус за съставяне на кабинет".

Първи такъв шанс получават от ГЕРБ-СДС. Най-голямата парламентарна група запази в тайна номинацията си за премиер до последно. Името ще стане публично ясно тази сутрин. На срещата при президента кандидатът за министър председател ще получи папката с мандата от държавния глава. В събота лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че формацията ще предложи правителство от експерти и обеща ГЕРБ да търси диалог с всички парламентарни формации. Часове преди връчването на първия мандат Борисов очерта два варианта за премиер:

"В ГЕРБ по-добър от мене няма. Меси е на 30 и кусур години, но като влезе и вкара първия гол. България си има Меси в това отношение".

А вторият вариант е: "Неутрален човек, който да може да мине и още веднъж да направим опит със споразумение, без значение в кой мандат ще отиде, техническо правителство с шест месеца, три месеца, девет месеца живот. Просто сега трябва да дадем нещо на Родината, на държавата, на хората, което в тази криза е необходимо".

Кандидатът за министър-председател, посочен от ГЕРБ-СДС, ще има седем дни, за да предложи на държавния глава структура и състав на проект на кабинет или да върне мандата неизпълнен.   

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK