ЦИК: Секциите в чужбина и предизвикателството на машините

Снимка: БГНЕС

Камелия Нейков представи професионалния си опит

Тази Централна избирателна комисия трябва да започне с летящ старт, обяви веднага след като бе предложена за председател Камелия Нейкова по време на изслушването на номинираните за състав на Централната избирателна комисия. Тя благодари за доверието и на партия "Има такъв народ", от която всъщност дойде процедурното предложение.

Камелия Нейков представи професионалния си опит и посочи, че смята, че той е "достатъчен, за да бъде част от състава на ЦИК". Изборите са много скоро. Както се чува - на 11 юли, което означава, че още в първите дни трябва да започнем с решения. Някои от срокове са 57 дни други, 53 дни. Предстои ни усилена работа. Всички знаем, че като че ли винаги така се случва на ЦИК, коментира Нейкова. По думите й, новите промени в Изборния кодекс са предизвикателство, но пък е привърженик на машинното гласуване. "Не се позволяват недействителни бюлетини, а машинният протокол ще улесни до голяма степен работата на членовете на секционните избирателни комисии", смята Нейкова и добави, че иска нормална работна обстановка - без работа по цели нощи за изборната администрация, което се случвало заради сменяне на членове на секционни комисии, които не са преминали обучения.

"Моят призив към политическите партии и коалиции е да заложат на хора с дългогодишен опит, които наистина ще поемат отговорността да са членове на секционни комисии. Много е важен въпросът за логистиката на машините", категорична е Камелия Нейкова. Първата й задача - да се запознае със състоянието на машините и това къде се съхраняват.

Секретарят по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева посочи, че след извършената работа комисията е подготвила доклад за направената проверка, чието заключение е, че кандидатите отговарят на изискванията за зам.-председатели, секретар и членове на ЦИК.

Кандидатът на ДПС за секретар на ЦИК Севинч Солакова също представи професионалния си опит. "Щастлива съм да съм част от тази история на институционализирането на централните избирателни комисии с оглед на това какво значение имат изборите за укрепването на демокрацията", каза тя. Солакова уточни, че се е успокоила от изказването на Камелия Нейкова и изрази надежда да се работи с обща воля. Трудното било, че работата ще е последните 60 дни преди изборния ден, което " все пак няма да е нещо ново за тази ЦИК". Севинч Солакова обясни, че ЦИК трябва да работи за своето институционализиране, необходимо е числеността да бъде оптимизирана и щатните бройки да бъдат заети. Според нея ЦИК разполага с администрация от 25 души, които извършват работа за 50 до 70 и повече души, особено по време на подготовката и произвеждането на изборите.

Кандидатът на ГЕРБ за зам.-председател Димитър Димитров обясни, че предпочита ЦИК да се нарича комитет или Комисия по изпълнение на законодателството, за да отпадне натискът върху този тип администрация. По думите му, проблемът в изборното законодателство е как Комисията реагира на намеренията на една или друга партия в кампанията, свързани с подготовката на изборите. Според него логистиката на машините е най-тежкият проблем. "Имам идеи как може да се направи използването на машините сигурно, за да няма никакви притеснения", заяви Димитров.

Президентът Румен Радев взе думата: Изборите са стожерът на демокрацията и от тях зависи да имаме легитимна институция. Изключително важен е съставът на ЦИК. Относно машинното гласуване президентът заяви, че напълно споделя рисковете при машинното гласуване - логистика, сертифициране, верифициране, публичност на методиката. Започна дебат за машинното гласуване, зададен от президента - как да се минимизират тези рискове. "При машината не може да снимаш с телефона и да се отчетеш на този, който те заставя или ти плаща да гласуваш по определен начин.

С машинното гласуване ще се намали корпоративният и купен вот", смята Радев.

Цветозар Томов, който е предложението за член на ЦИК от "Демократична България", съобщи, че ще иска решението на ЦИК за сертифицирането да бъде отменено. По думите му, достъп до възможност за сертифициране трябва да имат всички интересуващи се от процеса организации. "Просто няма как да имаме претенцията, че работим чисто и прозрачно, ако не дадем такъв достъп до тази деликатна информация", каза той.

Томов поиска информационна кампания сред обществото за резонността на машинното гласуване и да се даде възможност на всеки, който иска, да гласува с машина тестово. "Не трябва да се подценява пандемията, за да може и карантинирани да гласуват", каза още Цветозар Томов. Той е категоричен, че от първия ден на работа в ЦИК трябва да се забравят партийните пристрастия.

По време на дебата бе поискана и възможност за ревизия на начина на избора на представителите на СИК - и да се следва представянето по квоти и секционни комисии. Красимир Ципов, предложен за зам.-председател на ЦИК, застъпи тезата, че машинното гласуване ще намали избирателната активност, посочи, че трябва да върви с хартиеното гласуване и даде пример със САЩ, където е право на избор.

Президентът Румен Радев обаче посочи, че в САЩ няма и клипове в YouTube, където кмет на голям областен град от ГЕРБ дава указания на своя актив как да произвеждат секционните избирателни комисии недействителни бюлетини. Той поиска "по-смела дейност на ЦИК по отношение на санкциониране и на политически партии, и на всички нарушения".

На първото заседание ЦИК преди събота и неделя да се вземе проекторешение за разкриване на автоматични изборни секции в чужбина. Няма никакво извинение да не го направим, да се представи списък на такива секции, поиска Любомир Гаврилов, предложен за член на ЦИК от името на "Има такъв народ".

Росица Матева, предложена за зам.-председател от "Изправи се! Мутри вън", от своя страна отговори на искане на президента Румен Радев да се спре публикуването на екзитполове от страна на социологическите агенции в изборния ден. Тя ще настоява да се подпише джентълменско споразумение, че няма да се публикуват резултати и да се дават на медиите. Матева поиска изцяло гласуване с машини, протоколите да се публикуват в законовия срок.

Цветозар Томов подкрепя предложението на Росица Матева. Президентът Румен Радев заяви, че съзнателно се публикуват с ясната цел да се манипулират хората.

Кандидатът на БСП за зам.-председал на ЦИК Емил Войнов поиска да се продължат договорите за машините със "Сиела". Трябва да се доставят 250 машини за гласуване в чужбина. Въпреки всичко мисля, че ако членовете на ЦИК работим отговорно, ще успеем да се справим с тази задача и да организираме честни и прозрачни избори, каза той.

Ерхан Чаушев, предложен за член на ЦИК от ДПС, коментира видеозаснемането по време на изборите, изразявайки надежда, че ЦИК ще се справи и с този проблем. Предизвикателството за него обаче е машинно гласуване, организация на работа и транспортиране на машините в чужбина. Включително и организацията по разкриване на доста повече секционни комисии в чужбина. Той настоя транспортирането и логистиката да се подготвят от сега.

Цветанка Георгиева, предложена за член от БСП, обясни, че се надява новият състав на ЦИК да се сработи като екип, за да решава предизвикателствата. Тя смята, че се усеща неувереност към гласуването с машини, обучението на членовете на СИК и резервните кадри трябва да придобие практическа насоченост, което ще спомогне и за намаляване на грешките в протоколите.

Георги Беханов, предложен за член от ГЕРБ-СДС, бе последният, който се представи и застъпи тезата, че трябва да се изясни колко души могат да гласуват в рамките на един изборен ден с машини в различните секции. Около 270 избиратели, сочи изследване, поясни той, но уточни, ако при хипотеза има повече желаещи, трябва да се направи точна сметка, за да не бъдат връщани избиратели.

Президентът Румен Радев коментира, че е останал доволен от изслушването. "Хубав или лош, законът е стъпка към по-честни и прозрачни избори и за решаване на някои от негативните страни от изборния процес. Очакват ни логистични проблеми, излъчване на живо, доставки, секции в чужбина по нов начин без лимит, обучения по новата технология, разяснителна кампания за машинно гласуване и санкциониране на всички нарушения.

Няма да е лесно, имаше изказвания, че се очаква атака към новия председател, без да се знае дори кой ще е той, атаки ще има от всякакви партии, от всякакви интереси, но те не трябва да се пренасят в ЦИК - каза Радев.

Той каза, че проверката за принадлежност на членовете на ЦИК към ДС е приключила, 13 нямат такава, а двама от членовете Йорданка Ганчева и Елка Стоянова имат привилегията да бъдат млади и остават без проверка.

В заключение Камелия Нейкова добави, че е оптимист в по-голяма степен за работата на ЦИК, очаква трудности, но и справяне с предизвикателствата, подчерта значението на работата с институциите, прозрачността, мащабната разяснителна кампания, така че всеки български гражданин да е убеден, че няма да има спекулации с гласа му. Нейкова призова членовете на партиите да не ги привличат в споровете им, а да ги оставят на работа.

Секции в чужбина ще има във всички дипломатически консулски представителства без значение дали има подадени заявления, на местата, където на предходни избори е имало секции и не по малко от 100 гласували. Ще се образуват секции и въз основа на подаване на заявления, чийто брой трябва да е около 40, както и в държавите извън ЕС, където отпада ограничението за секции. Със сигурност секциите в чужбина ще бъдат повече отколкото на 4 април, обясни председателят на ЦИК Камелия Нейкова, след изслушването пред журналисти./ news.bg

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK