Министър Иванов към животновъдите: В наше лице имате надежден партньор

Снимки: МЗм

Той участва в откриването на Десетото юбилейно издание на Националния събор на овцевъдите в България

„Ръководството на Министерството е в постоянен диалог с бранша на животновъдите. Подпомагаме сектора посредством утвърдени помощи с оглед запазване икономическата жизненост на стопанствата и се стремим да стимулираме стремежа на фермерите към модернизиране на сектора.  По този начин се гарантира ефективно и устойчиво производство, нарастване на производителността, повишаване доходите на фермерите и осигуряване на продоволствената сигурност в дългосрочен план. Така показваме, че сме надежден партньор". 

Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов при откриването на Десетото юбилейно издание на Националния събор на овцевъдите в България. Той допълни още, че Животновъдството и в частност овцевъдството са едни от приоритетните сектори в земеделието, а изминалите две години, белязани от световната Ковид пандемия,  са били трудни за всички земеделски стопани.

Министърът акцентира, че ще се полагат всички усилия в тези тежки моменти държавата да бъде до земеделците, да се разпределят разумно и своевременно средствата, които се отпускат от ЕС и от държавния бюджет. „По този начин се стремим да да осигурим един надежден сектор животновъдсво“, допълни д-р Иванов. ПО думите му през настоящата година за подпомагане на земеделските стопани, отглеждащи дребни преживни животни, са били отпуснати доста средства и това ще продължи до края на годината, с оглед преодоляването на последиците от Ковид кризата и трудностите причинени от ситуацията в Украйна.

Аграрният министър посочи още, че подобни събития са повод за създаване на благоприятна среда за развитие на сектор „Животновъдство“, в съответствие с действащото национално и европейско законодателство. По думите му именно за това Министерстов на земеделието съдейства и оказва финансова подкрепа за реализацията му. Министърът информира още, че по линия на схемата на държавна помощ „Помощ за участие в изложения“ през настоящата 2022 г. на „Национална овцевъдна и козевъдна асоциация“ е разпределен финансов ресурс в размер на 129 920 лв. за предоставяне на техническа помощ.

Във форума участваха и заместник-министрите на земеделието Стефан Бурждев и Момчил Неков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK