Първи касирани избори в Пиринско! Съдът обяви избора на кмета на Струмяни за недействителен

Снимка: Infomreja.bg

Съдът счете, че са налице допуснати съществени нарушения на изборния процес

Административният съд в Благоевград обяви за недействителен избора на Емил Илиев за кмет на община Струмяни. Решението е постановено по дело, образувано по жалба на Радослав Пецанов, кандидат за кмет на общината от ГЕРБ.

Съдът извърши оглед и проверка на избирателните списъци в две секционни избирателни комисии и преброяване на действителните бюлетини, подадени за Емил Илиев, в три секции на територията на община Струмяни. При съдебната ревизия в СИК № 6 бяха установени 11 лица, отчетени без ЕГН, документ за самоличност и положен подпис и четирима с липсващ подпис. Съдът констатира и три бюлетини в СИК № 5 и в СИК № 10, отчетени за Емил Илиев, които е трябвало да бъдат отчетени като недействителни, съобщават от съда.

Съдът взе предвид, че Емил Илиев е обявен за избран за кмет на община Струмяни с получени, според протоколите на ОИК-Струмяни, 1402 гласа и трите броя недействителни бюлетини, отчетени неправилно за Емил Илиев, не опорочават волята на избирателя до степен да се стигне до промяна на вота, който да направи невъзможно определянето на резултата от избора. Но за 15 броя бюлетини не може да се установи наличие на гласували лица, с оглед липсата на отразяване на тези лица в избирателните списъци. Не може да бъде определено дали те са част от действителните или недействителните гласове и за кого от кандидатите за кмет са разпределени, поради което изборът става неопределяем.

Съдът счете, че са налице допуснати съществени нарушения на изборния процес, които пряко влияят на изборния резултат и които водят на неопределяемост на вота на избирателите. Касае се за такива съществени нарушения на закона, които, ако не бяха допуснати, резултатът би бил определяем и съответно различен. Затова съдът приема, че изборният процес е опорочен. Опорочена е волята на избирателя, поради което изборът на кмет на Община Струмяни, проведен на 29.10., следва да се обяви за недействителен, пише в съдебното решение.

Решението може да се обжалва в седемдневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд.

Припомняме, че в жалбата на Пецанов пред съда се твърдеше, че кандидатът Илиев е обявен за избран с 1 402 гласа, като разликата над необходимите 50% + 1 от действителните гласове е само пет гласа.

Илиев печели вота с 1 402 гласа или 50,09%, а опонентът му е събрал 1 162 гласа или 41.51% на първия тур.

След обявените от съда 15 недействителни гласа, резултатът от 50,09% за Илиев става по-малка и следователно той не е избран законно, преминавайки 50-процентовия праг.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK