Ивайло Калфин: Росен Плевнелиев бе принуден да участва в президентската битка

Ивайло Калфин, на снимката долу: Корнелия Нинова, Ивайло Калфин и Емил Костадинов, снимки: infomreja.bg

„Росен Плевнелиев е изразител на политиката на ГЕРБ и на самия Бойко Борисов. Кандидат-президентът на управляващата партия се е доказал в строителството и многократно е заявявал, че не иска да стане държавен глава и не разбира от тая работа. В неговата номинация нямаше демократичност. Той бе принуден да участва в едно състезание, което не е по вкуса му. ГЕРБ по най–наглия начин се опитва да назначи президент на страната, но съм убеден, че избирателите ще имат сериозни възражения по този въпрос”. Това заяви кандидат-президентът на БСП Ивайло Калфин, който в Благоевград се срещна с кандидат-кмета на левицата Емил Костадинов и му пожела успех на предстоящите местни избори през октомври.

Калфин изрази уважението си към останалите претенденти за поста на държавния глава, но бе категоричен, че основният му опонент е Росен Плевнелиев. Той призна европейския облик на Меглена Кунева, но акцентира върху опита, който има тя в България. „Едно е да имаш ясни български позиции, които защитаваш, а друго е да  обясняваш какво се случва в ЕС и че ние трябва първи да го направим”, обясни разликата между себе си и Кунева кандидат-президентът на БСП. Той не скри учудването си от позицията на бившата еврокомисарка, която се обяви срещу политическите партии, макар доскоро да се е свързвала с НДСВ.

Според Ивайло Калфин страната ни има нужда да води различна регионална политика в европейски мащаб. Това може да стане с привличане на инвестиции, както и с осигуряване на възможност регионите да се развиват и да задържат младите хора.

„И ако погледнем България и регионите, включително Благоевградска област, ще видим, че сме далеч като резлутати”, категоричен е Калфин. Той даде пример с това, че държавата бави изплащането на средства към общините по редица европейски проекти. В Гоце Делчев повече от година се бавят плащания по проекти, които вече са изпълнени. Това принуждава общинските администрации да теглят заеми, за да се разплатят.

„Когато говорим за регионална политика и регионално развитие, би трябвало да вземем предвид всичко - болниците, които са в критично състояние, малкият и среден бизнес, който също е в тежко състонияе,  ниските доходи на хората”, обобщи Калфин. Той увери, че като президент ще работи приоритетно за развитието на регионалната политика, която не трябва да се прави на парче и с кръпки. „Не е нормално у нас да се строят магистрали, а да се закриват болници”, категоричен е Калфин. Според него на България е необходимо да се работи приоритетно в социалната политика.

„Драматично тежко става състоянието на много хора у нас. И по никакъв начин не им помага отношението, което управляващата партия проявява, когато обяснява колко добре живеем. За мен е важно България да тръгне по различен път- не на остатъците, които Дянков ни дава, а по пътя на политиките и приоритетите”, заяви Калфин. 

Той разкритикува работата на правителството и по отношение на привличане на външни инвестиции. „България дълги години работеше по проекти за привличане на китайски инвестиции. От тях нищо не се случи. За сравнение румънският премиер успя да договори 4,5 млрд. евро инвестиции с Китай в същите области, в които ние подготвяхме проекти”, обясни кандидат-президентът на БСП.

Той прогнозира, че страната ни скоро няма да бъде приета в Шенгенското пространство, защото има проблем със сухопътните ни граници. „Това, което правителството се опитва отчаяно да прави е, да убеждава партньорите ни в Европа да ни пуснат през въздушните ни граници. Но имаме огромен проблем, свързан с липсата на доверие, защото на всички е ясно, че правосъдната ни система не работи добре. Втората причина е, че българо-турската граница не се пази по никакъв начин”, коментира Ивайло Калфин. Според  него по-честно би било управляващите да признаят, че все още не сме готови за Шенген, вместо да обясняваме обратното, защото никой не ни вярва.

Калфин подчерта, че начинът, по който бе направена приватизацията на „Булгартабак Холдинг” буди тревога. Притесненията идват от това, че продажбата бе направена с един купувач, без ясни ангажименти и без информация кой стои зад новия собственик на предприятието.

По-късно Ивайло Калфин бе на събор за Малка Богородица в село Зелен дол. Той се срещна в Благоевград и с представители на бизнеса, културата и гражданското общество. В програмата му е предвидено и поднасяне на цветя пред паметника на Братската могила в парк "Ловен дом".

 

КОМЕНТАРИ

Тони10:45 - 09.09.2011
Госпожо Нинова седнали сте на ъгала на масата , това е лоша поличба .
сън в лятна нощ10:44 - 09.09.2011
На кривата ракета всичко й пречи да полети . Щом и за рРосен Плевнелиев комунистите започнаха да говорят лощо , значи съвсем са се изплашили от кандидатурата му . Искаха БЛорисов да е кандидат а ма не им се отвори парашута да бълват по него огън и жупел сега се чудат какво да измислят за Плевнелиев . Калфин тотално губи в Пиринско заради кандидатурата на Плевнелиев .Всички подкрепяме Плевнелиев членовете наБСП са в първитередици и гоподкрепят с две ръци .
Избирател21:51 - 08.09.2011
На Емил Костадинов и на Ивайло Калфин може да им се има доверие.
живко комунистов21:32 - 08.09.2011
Един политически труп до друг и между тех една за затвора - те това е бъдещето на БСП!!Да плаче ли човек или да се смее....
иван20:13 - 08.09.2011
Кой бил притиснат , кой бил принуден - това са партийни проблеми на отчаяни учасници. Продължавай все така и ще видим!
Код за сигурност, въведете кода 3ax