Професор Гошев получи отличие "Златен век"

Снимка: Министерство на културата

Церемонията се състоя в галерия „Средец“ при строго спазване на противоепидемичните мерки

Министерството на културата връчи почетните отличия „Златен век“ и грамоти за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност на 14 личности, удостоени с наградата през 2020 г. Церемонията се състоя в галерия „Средец“ на Министерството на културата днес при строго спазване на действащите здравни мерки. Наградите връчи заместник-министърът на културата Румен Димитров в присъствието на отличените и представители на институцията. 

Връчването на отличията беше отлагано заради въвежданите ограничения за провеждане на събития и епидемичната обстановка в страната, свързана с пандемията от Ковид-19. Миналата година с отличието бяха удостоени над 70 личности и институции в областта на културата и на изкуствата за техния принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Повечето от отличените културни дейци получиха отличията на индивидуални церемонии в Министерството на културата или по времето на подходящи събития през годината.

Почетното отличие на Министерството на културата „Златен век“ традиционно се присъжда на дейци от различни области на културата и изкуствата за техния принос за поддържането и разпространението на българските традиции и духовност у нас и по света. 

Голямата награда тази година – статуетка - беше връчена на композитора Георги Костов.

Наградата „Златен век“ - огърлие, днес получиха: оперната прима Александрина Пендачанска, актрисата Искра Радева, изявената педагожка и пианистка проф. Милена Моллова, музикантът проф. Анастас Славчев и диригентът Йордан Дафов. 

Със „Златен век“ – звезда бяха удостоени: педагогът и хореограф, една от емблемите на балет „Арабеск“ Мила Искренова, писателят Трендафил Василев, водещият на телевизионното предаване „Минута е много“ - Петър Вучков, музикантът Недко Трошанов, композиторът и пианист Любомир Денев, музикантът и композитор проф. Христо Йоцов, композиторът проф. Йордан Гошев и актьорът Николай Сотиров.

На днешната церемония не успяха да присъстват четирима от отличените дейци: поп легендата Васил Найденов, изследователят на българското кино Петър Кърджилов, худ.-постановчикът Богоя Сапунджиев, които са сред носителите на наградата „Златен век“- огърлие, както и певицата Мими Николова, носител на „Златен век“ – звезда.

Всички отличени благодариха на Министерството на културата както за наградата, така и за това, че подкрепи културните дейци през изминалата трудна година.

Ето какво казаха при получаването на отличията изявените културни дейци:

Проф. Георги Костов – музикант, композитор, преподавател и министър на културата в периода 1995-1996 г.: „Много съм развълнуван по много причини. Аз изкарах в леглото тази болест преди една година и не крия, че още има последствия. Но искам едно нещо да кажа и то не е за това, че получаваме награди. Знам от 30 години всички екипи на Министерството на културата. Аз смятам, че този екип – моля, поздравете министър Боил Банов, а и смятам, че имам правото да поискам Вашето разрешение за това от нашата група – ако президентът помисли, да бъде оставен този екип, който е сега в културата. Този екип работи в най-трудния момент за нашата държава, за нашата култура, когато много хора и всички изпълнители останаха без работа – независимо дали са певци или инструменталисти, нямаха нормален творчески живот, но така или иначе работи за това българската музика да остане. Да живее музиката! Желая здраве на вички. Да създадете и изпълните произведения, които сега сме длъжни да напишем. Благодаря, колеги!“ 

Александрина Пендачанска, оперна прима: „Искам да благодаря за това, че хората на изкуството, които истински пострадаха и преживяха тези тежки дни по един много тежък начин, все пак намират радост благодарение на Вас. Благодаря за това, че не сме забравени и получаваме признание за това, което правим и обичаме. Искам да пожелая на всички още вдъхновение заради тази най-голяма награда, която имаме в живота си – да правим това, което обичаме и имаме отгоре, за това да бъдем с хората в залите и да получим тяхната награда“.

Искра Радева, актриса: „Всички, които сме тук, се чувстваме будители, защото ние сме тези, които трябва да събудим духа на народа. Народ без дух е безгласна буква. В този процес ние трябва да вдъхнем на хората надежда и увереност, че ни чакат по-добри времена“.

Проф. Милена Моллова, пианист и музикален педагог: „Искам да пожелая на много мои колеги, които също заслужават да бъдат на това място – нека да свирят и да учат на музика“.

Проф. Анастас Славчев, пианист и музикален педагог: „Това високо отличие аз го отдавам на голямата ми любов към музиката и на това, че дълги години тази любов съм я споделял с хората и съм ги правил по-добри. На всички колеги пожелавам здраве и творчески успехи“. 

Йордан Дафов, диригент: „Позволявам си да приема това признание не само за себе си, а за десетките български музиканти, които съм дирижирал през годините. Защото без тяхното участие, без техния всеотдаен труд, талант и майсторство не бихме имали никога такива постижения в музикалния и културния живот, които имахме до скоро. За голямо съжаление тези музиканти все повече оредяха, но аз се надявам, че бъдещите поколения все пак ще направят всичко възможно да възстановят това, което епидемията довършва. Затова и от тяхно име благодаря, както и на тези, които са изпълнявали творбите ми и са разнасяли славата на България в чужбина“.

Николай Сотиров, актьор: „В Страстната седмица в навечерието на най-светлите християнски празници тази звезда за мен има значението на Витлеемската звезда. Днес е Симеоновден и в православните храмове се четат молитви за съзидание. Нищо не може да убие българската и световната култура. Какъвто и вирус да дойде – културата е като водата – тя винаги ще намери място откъде да мине. Благодаря на всички приятели от Министерството на културата. Бъдете здрави и Бог да Ви благослови“.

Трендафил Василев, писател: „Да пожелаем върховете на българските творци да бъдат все повече, все по-високи и да има винаги поводи за повече награди“.

Мила Искренова, педагог и хореограф, балет „Арабеск“: „Тази награда е много голямо признание. Приемам го не само като признание, но и като задължение към бъдещето. За мен е особено знаменателно това, че получаваме тези награди в Страстната седмица, защото изкуството, освен страст, е и страдание. Знаем го много добре и напоследък го осъзнахме особено добре. Благодаря на танца, който ми даде много повече, отколкото аз изобщо бих могла да дам. Благодаря на колегите си, без които не бих могла да направя нищо от това, което съм направила. Светли празници на всички!“.

Петър Вучков, журналист и телевизионен водещ, един от авторите на предаването „Минута е много“: „Аз съм варненец, от гръцката махала. Живял съм между турци, гърци, арменци, а на нашата улица беше и Синагогата. Искам да Ви кажа, че винаги съм бил горд за това, че съм българин. Бях и екскурзовод, водих шест сезона полски групи и разказа на всяка група започвах със следната легенда: „Когато Господ е раздавал земята, трудолюбивият българин работил и закъснял. Дошъл последен и казал: „Господи, а за мен?“. Той казал: „Свърши, аз я раздадох. Ама не се притеснявай, ще ти дам от моята“. И му дал едно парче земя от Рая. На българина. Горд съм, че съм българин, обичам България и никога не съм мислил да я напусна“.

Недко Трошанов, музикант: „Благодаря на Министерството на културата, че забеляза и нас, които се занимаваме основно с музика“.

Любомир Денев, композитор и пианист: „Благодаря за това признание и че обръщате внимание на нас, хората на духовното. Ние знаем, че материята е тленна, материята се деформира и деградира, но духовното остава и ни надживява. Макар и прашинки, невидими в океана на Вселената, но прашинки дишащи, трептящи, пулсиращи. Господ да ни пази!“.

Проф. Христо Йоцов, музикант, композитор и педагог: „Моята благодарност ще бъде двузначна- първо лично за наградата, която получавам, а втората - за целия сегашен екип на Министерството на културата, защото през изтеклата година, съвместно с Министерството и много хора, които събраха кураж да заемат активна позиция в защита на изкуството – музиканти, актьори, художници, театрали, се свърши работа, която, надявам се, ще бъде стабилна основа за всичко, което предстои да се случи. Сигурен съм, че това, което успяхме да направим тази година, защото аз говоря и като представител на Българска музикална асоциация, нямаше да бъде постигнато никога“.

Проф. Йордан Гошев, композитор и музикален педагог: „Щастлив съм да бъда сред такива хора на културата, които днес са наградени. Много от тях са били тези, с които през тези години съм работил заедно. С някои съм бил съучeник, други са били мои учители, други са били мои студенти. Благодарение на тях получавам тази награда, защото един музикант и един композитор без изпълнителите и менторите не може да бъде реализиран. Благодаря на всички“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK